5+1 λόγοι για να φάμε…φιστίκια Αιγίνης
Καλέστε τώρα: 2102615284

5+1 λόγοι για να φάμε…φιστίκια Αιγίνης

Αρχική / Blog / 5+1 λόγοι για να φάμε…φιστίκια Αιγίνης

βιταμινών και ανόργανων συστατικών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αλλά παρέχουν επίσης μια σειρά από φυτοχημικά, ενώσεις που βρίσκουμε στα φυτά οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας.

Συγκεκριμένα:

  1. Αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης. Τα 100γρ παρέχουν 557 θερμίδες, ενώ μια μερίδα 30 γρ (περίπου 50 φιστίκια) παρέχουν 159 θερμίδες και 6 γρ πρωτεΐνης. Άρα, αποτελεί ένα πρωτεϊνούχο σνακ ιδιαίτερα πριν και μετά τη φυσική δραστηριότητα.
  2. Παρέχουν καλές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ. Η τακτική κατανάλωση φιστικιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συνολικής όσο και της κακής χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα.
  3. Είναι πλούσια πηγή πολλών αντιοξειδωτικών φυτοχημικών ουσιών, όπως οι καροτίνες, η βιταμίνη Ε, και οι πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξικών ελεύθερων ριζών από το σώμα, και έτσι προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι μολύνσεις.
  4. Είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε και ιδιαίτερα πλούσια σε γ-τοκοφερόλη. Παρέχουν περίπου 20 mg γ-τοκοφερόλης στα 100 γρ φυστικιών. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών του βλεννογόνου και του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε απομακρύνει τις επιβλαβής ελεύθερες ρίζες.
  5. Είναι η αποθήκη μετάλλων όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, και το σελήνιο. 100 γρ φιστίκια παρέχουν 144% (1300mg) των ημερήσιων συνιστώμενων επιπέδων χαλκού. Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που απαιτείται στις νευροδιαβιβάσεις, στο μεταβολισμό, και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μια χούφτα φιστικιών Αιγίνης την ημέρα παρέχει επαρκή ποσότητα φαινολικών αντιοξειδωτικών, ανόργανων αλάτων, βιταμινών και πρωτεϊνών.

Ένας ακόμα λόγος για να φάμε φιστίκια είναι το ετήσιο φεστιβάλ Αιγινήτικου φιστικιού που γίνεται στην Αίγινα, το Fistiki Fest  με πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, πέρα από το γευστικό κομμάτι, που περιλαμβάνει, φυσικά, τα φρεσκοψημένα φιστίκια σε κάθε μορφή:

BeFunky Collage.jpg

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!