6 απλά βήματα για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Καλέστε τώρα: 2102615284

6 απλά βήματα για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Αρχική / Blog / 6 απλά βήματα για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο περίπλοκος όσο και απαραίτητος για την ανθρώπινη ζωή. Κάθε δευτερόλεπτο, δισεκατομμύρια μηνύματα στέλνονται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και ρυθμίζει ό,τι κάνεις - όλες τις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές διαδικασίες.

Ο εγκέφαλος μεταβάλλεται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ως απάντηση στις εμπειρίες μας. Οι ενήλικες χάνουν χιλιάδες εγκεφαλικά κύτταρα κάθε μέρα ως μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.  Όμως, το άγχος, το αλκοόλ και οι ασθένειες επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Μοιάζει θα λέγαμε με ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Εάν θέλεις ο εγκέφαλός σου να πυροδοτεί όλους τους κυλίνδρους, πρέπει να του παρέχεις τακτική συντήρηση και καλό καύσιμο. Απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

 

Η καλή κυκλοφορία του αίματος υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλη τη ζωή.

Ο εγκέφαλος απαιτεί περίπου το 20% της παροχής αίματος του σώματος, επειδή το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη - το καύσιμο του, αλλά απομακρύνει επίσης επιβλαβείς ουσίες.

Η καλή κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική απόδοση, τη συγκέντρωση και την υγεία του εγκεφάλου.

Η ήπια μορφή άσκησης όπως το περπάτημα ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη δημιουργικότητα και δημιουργία νέων ιδεών.

 

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί

Το 75% του βάρους του εγκεφάλου είναι νερό. Για να λειτουργεί σωστά πρέπει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Ακόμα και αφυδάτωση της τάξης του 1% του βάρους του, επιφέρει κούραση και απώλεια συγκέντρωσης.

Αν θέλεις να διατηρείς τον εγκέφαλό σου καλά ενυδατωμένο, πρέπει να πίνεις αρκετό νερό - όχι γάλα, χυμό, παγωμένο τσάι, μπύρα ή σόδα.

Πόσο, όμως;

Το σώμα σου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού ακόμα και όταν βρίσκεται σε ηρεμία σε ένα δωμάτιο με ελεγχόμενο κλίμα.

Χάνεις:

1 φλιτζάνι νερό με την αναπνοή

+6 φλιτζάνια απεκκρίνονται με τα ούρα και τα κόπρανα

+2 φλιτζάνια με την εφίδρωση

=Συνολικά, χάνεις σχεδόν 2 λίτρα νερού/24 ωρο απλά με το να ζεις.

Η ήπια αφυδάτωση προκαλεί κόπωση, ενώ η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακραία συμπτώματα όπως ζάλη, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους.

Άρα, πόσο νερό είναι αρκετό για έναν υγιή εγκέφαλο;

Εξαρτάται από το κλίμα και τη δραστηριότητά σου.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, ωστόσο, είναι ότι οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν  3,7 λίτρα/ημέρα, ενώ οι γυναίκες αντίστοιχα πρέπει να καταναλώνουν 2,7 λίτρα/ημέρα.

 

Τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα μούρα προστατεύουν τον εγκέφαλο

Ας εστιάσουμε σε 2 ομάδες τροφίμων που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική υγεία και την απόδοση.

Τα καλά λιπαρά. Ο εγκέφαλος έχει 60% λίπος, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι το διατροφικό λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική απόδοση. Το λίπος συνθέτει ένα στρώμα μόνωσης γύρω από τις νευρικές ίνες που επιτρέπει στους νευρώνες να μεταδίδουν μηνύματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις αυτό το μέρος του εγκεφάλου σου είναι να εφοδιαστείς με ω-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και θαλασσινά. Στόχευσε σε 2 μερίδες/εβδομάδα από κάποιο λιπαρό ψάρι και θαλασσινό όπως σαρδέλες, σολομό, τόνο, πέστροφα, μύδια, στρείδια, ρέγγα και σκουμπρί.

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά - ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και τη βλάβη των κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Θέσε ως στόχο να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 μερίδες φράουλες, ωμά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα cranberries, blueberries ή raspberries κάθε εβδομάδα.

 

Οι αρνητικές σκέψεις επανασυνδέουν τον εγκέφαλο - προς το χειρότερο.

Έχουμε πάνω από 60.000 σκέψεις την ημέρα, και οι περισσότερες από αυτές είναι αρνητικές. Οι νευροεπιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αρνητικότητα επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη νευρολογική υγεία.

Κάθε σκέψη δημιουργεί νέα νευρωνικά μονοπάτια, ενώ οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικά νευρικά μονοπάτια.

Αυτή η διαδικασία επανασύνδεσης διευρύνει την αμυγδαλή - το κέντρο φόβου του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, κρατάμε περισσότερες εμπειρίες ως κακές αναμνήσεις, κάτι που μας προκαλεί φόβο και στρες στις περισσότερες καταστάσεις.

 

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το άγχος

Όταν αγχώνεσαι, ο εγκέφαλός σου παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, απαραίτητες ουσίες για την επιβίωση – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές. Το ήπιας μορφής στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο, αλλά δεν του δημιουργεί πρόβλημα.

Το πολύ άγχος, ωστόσο, είναι επικίνδυνο για την υγεία σου και φθείρει τον εγκέφαλό σου. Βραχυπρόθεσμα, καταστρέφει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά. Μακροπρόθεσμα, αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Η κορτιζόλη, η «ορμόνη του στρες», αυξάνει το μέγεθος της αμυγδαλής. Όσο μεγαλύτερη είναι η αμυγδαλή, τόσο περισσότερο αγχώνεσαι, κάτι που με τη σειρά του σε κάνει πιο επιρρεπή στο στρες. Αυτό προκαλεί ακόμα περισσότερη παραγωγή κορτιζόλης.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία καταπολέμησης του στρες είναι η βαθιά αναπνοή. Μειώνει γρήγορα τα επίπεδα κορτιζόλης, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, μεταφέροντάς σε από την κρίση στην ηρεμία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι εύκολο να την μάθεις.

 

Εξάσκησε το μυαλό σου για υγιή και δυνατό εγκέφαλο

Η συχνή πνευματική προπόνηση ενισχύει τη νευροπλαστικότητα, δημιουργώντας νέες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου αλλά και τη νευρογένεση, την ανάπτυξη δηλαδή νέων κυττάρων.

Τι είδους νοητικές ασκήσεις να κάνεις; Εξαρτάται από τον στόχο σου:

  • Η ανάγνωση αφηγηματικών βιβλίων ενισχύει τη νοημοσύνη σου και σε εκπαιδεύει στην ενσυναίσθηση.
  • Αν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τη μνήμη σου, μάθε μια νέα λέξη κάθε μέρα.
  • Ξεκίνα να γράφεις ημερολόγιο, αν θέλεις να αναπτύξεις νέα εγκεφαλικά κύτταρα, και να γίνεις δημιουργικός/ή.
  • Για μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση λύσε τακτικά παζλ, jigsaw και Sudoku και θα έχεις γνωστικές ικανότητες παρόμοιες με αυτές που είχες 10 χρόνια πριν.

 

Σίγουρα, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει πολλά από μόνος του, αλλά δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο – πρέπει να τον φροντίσουμε!

 

Τι μπορείς να κάνεις;

  1. Υιοθέτησε μια δίαιτα που βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου
  2. Πιες πολύ νερό
  3. Ασκήσου τακτικά
  4. Κάνε νοητικές ασκήσεις
  5. Διαχειρίσου το άγχος σου
  6. Παρήγαγε ωφέλιμες/ θετικές σκέψεις

 

Ξεκίνα να υιοθετείς αυτές τις συνήθειες και θα είσαι σε καλό δρόμο για την υγεία του εγκεφάλου σου.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!