Μύθοι και αλήθειες για το μεταβολισμό
Καλέστε τώρα: 2102615284

Μύθοι και αλήθειες για το μεταβολισμό

Αρχική / Blog / Μύθοι και αλήθειες για το μεταβολισμό

Αυτό οφείλεται στις ατομικές διαφορές στο μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δραστηριότητα.

Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας μετατρέπει ό,τι τρώμε σε ενέργεια, την οποία χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να κάνουμε τις βασικές μας λειτουργίες (πχ αναπνοή). Ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι σαν ένας φούρνος που καίει το καύσιμο (θερμίδες) γρήγορα, ενώ ένας αργός μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να κινήσει ένα σώμα.

Πολύ εύκολα μπορούμε, λοιπόν, να κατηγορήσουμε τον αργό μεταβολισμό μας για την αργή απώλεια του βάρους μας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα και να κατακτήσουμε ένα υγιές βάρος.

Καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους για το μεταβολισμό, θα κατανοήσεις καλύτερα το πως λειτουργεί ο μεταβολισμός και το ρόλο που παίζει σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

 

Ο ρυθμός του μεταβολισμού δεν μπορεί να αλλάξει

Τι πραγματικά συμβαίνει: Αν και είναι αλήθεια ότι τα γονίδια καθορίζουν το ρυθμό του μεταβολισμού μας, μπορούμε να τον ενισχύσουμε αυξάνοντας τη μυϊκή μας μάζας. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από το λίπος, το οποίο σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά μυϊκής μάζας, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους, σε αντίθεση με άτομα με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Η μυϊκή μας μάζα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό συμβάλλει σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία, με τη μυϊκή ενδυνάμωση ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ελαττώσει την πτώση της μυϊκής μάζας.

 

Μια διατροφή πλούσια σε πράσινο τσάι και καυτερές πιπεριές, αυξάνει το μεταβολισμό

Τι πραγματικά συμβαίνει:  δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι και η καυτερή πιπεριά, μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος δεν είναι αρκετός για να αντισταθμίσει την κατανάλωση πολλών θερμίδων.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια υγιή απώλεια βάρους θα πρέπει να ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων μας και να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, και όχι μέσω μιας δίαιτας με καυτερές πιπεριές!

 

Το βραδινό επιβραδύνει το μεταβολισμό

Τι πραγματικά συμβαίνει:  Η αιτία της αύξησης του σωματικού μας βάρους είναι οι επιπλέον θερμίδες – και όχι ο χρόνος που τις τρώμε. Υπάρχουν λίγες έρευνες που να υποστηρίζουν το γεγονός ότι η κατανάλωση φαγητού μετά τις 8 μ.μ. προκαλεί αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να υπερκαταναλώσουμε το βράδυ χωρίς να το καταλάβουμε πχ, ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση και ιδιαίτερα αν δεν έχουμε καταναλώσει τις θερμίδες που έχουμε ανάγκη την υπόλοιπη ημέρα. Οι θερμίδες αυτές αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Οι πολύ περιοριστικές δίαιτες και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια βάρους

Τι πραγματικά συμβαίνει: Η απώλεια βάρους σχετίζεται με τη δημιουργία ενός ενεργειακού ελλείμματος δηλαδή την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που δαπανά το σώμα μας καθημερινά. Δημιουργώντας όμως ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα θερμίδων μπορεί να αποτύχουμε. Και αυτό γιατί ο οργανισμός μας είναι έξυπνος και έχει προγραμματιστεί για να μπορεί να επιβιώνει.

Ένας σοβαρός περιορισμός θερμίδων μπορεί κάνει τον οργανισμό μας να σκέφτεται ότι βρίσκεται σε περίοδο πείνας, και ότι πρέπει να κάνει περισσότερες λειτουργίες με λιγότερες θερμίδες. Το σώμα μας προσαρμόζεται στην περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη, και χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες για να εκτελέσει τα ίδια καθήκοντα.

 

Επικοινώνησε μαζί μου αν χρειάζεσαι να αυξήσεις αλλά και να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου!

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!