Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου;

Αρχική / Blog / Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου;

Αρχικά, να επισημάνω ότι οι γύρω μας σχολιάζουν και θα σχολιάζουν το βάρος μας είτε μας αρέσει είτε όχι!

Θα σου προτείνω όμως κάποιους τρόπους διαχείρισης αυτών των σχολίων ανάλογα με το άτομο που έχεις απέναντί σου ή τον τύπο του σχολίου ώστε να δεις τι ταιριάζει καλύτερα σε σένα και τι θα μπορούσε να λειτουργήσει ανάλογα με την περίσταση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 

#1. Δες το σαν μια καλή ευκαιρία για εκπαίδευση!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι εάν σου δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία να εκπαιδεύσεις το άτομο που σχολιάζει! Και τι εννοώ με αυτό; Να του εξηγήσεις πώς δεν είναι σωστό να ασχολείται με τον τρόπο ζωής σου, το σώμα σου ή το βάρος σου, καθώς επίσης και ότι αυτό σε επηρεάζει αρνητικά.

Αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις αυτήν την τακτική θα σε συμβούλευα να το κάνεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπόνια προς αυτόν, διότι οι άνθρωποι συνήθως δεν αντιδρούν καλά στην κριτική! Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσεις περισσότερο στα αρνητικά συναισθήματα που σου προκαλούν τα σχόλια και να αναφερθείς λιγότερο στο τι είναι σωστό και τι όχι… γιατί έτσι θα βοηθήσεις το άτομο που βρίσκεται απέναντί σου να καταλάβει πολύ καλύτερα τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους σχόλια σε κάποιον.

Για παράδειγμα μπορείς να πεις:

 «ξέρω ότι απλά αστειεύεσαι αλλά  πραγματικά με στεναχωρεί το ότι έχω πάρει βάρος»

ή παρόμοια κάτι σαν:

«αν και μου το λες καλοπροαίρετα, προσπαθώντας να με παρακινήσεις να ελέγξω το βάρος μου, στην πραγματικότητα αισθάνομαι ότι με κρίνεις και απογοητεύομαι για τα κιλά που έχω και αυτό με κάνει να παραιτούμαι από την προσπάθεια».

Δώσε, λοιπόν, σημασία στο μήνυμα που θέλεις να περάσεις στους άλλους! Εφάρμοσε αυτήν την τακτική σε άτομα που νοιάζεσαι και πιστεύεις ότι πρόκειται να σχολιάσουν και άλλους οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αρνητικά τη στάση τους ή σε άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι συχνά και νιώθεις ότι πρέπει να αντιδράσεις δυναμικά ώστε να αποφύγεις αυτή τη συζήτηση μακροπρόθεσμα.

 

#2.Απλά σταμάτα να μιλάς γι ‘αυτό!

Κάποιες φορές χρειάζεται να κλείσεις απλά τη συζήτηση. Δοκίμασέ το μερικές φορές όταν ακούς τέτοιου είδους σχόλια, αφήνοντας τον άλλον να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να μιλάτε για το βάρος σου!

Αυτή η τακτική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα άτομα που αγωνίζονται με το φαγητό τους, το βάρος τους και την εικόνα του σώματός τους.

Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος θελήσει να μάθει πως κατάφερες να χάσεις βάρος μπορείς απλά να πεις ότι «ναι, τρώω λίγο καλύτερα» και απλά να σταματήσεις τη συζήτηση εκεί με τον τόνο της φωνής σου. Θα εκπλαγείς με το πόσο αποτελεσματικός  μπορεί να είναι ο τόνος της φωνής για να κλείσει μια συζήτηση.

Ακόμη, αυτό που αρκετά συχνά συνιστώ είναι να χρησιμοποιήσεις σα δικαιολογία τις οδηγίες του διαιτολόγου σου να ασχολείσαι με το βάρος σου όσο το δυνατόν λιγότερο ως μέρος της προσπάθειας που κάνετε. Παρόλα αυτά αν χρειάζεται ο ίδιος υποστήριξη και σε ρωτά, μπορείς να τον παραπέμψεις στον ειδικό. Δεν χρειάζεται να του την παρέχεις εσύ...

 

#3. Δέξου το κομπλιμέντο!

Μια άλλη πρακτική είναι να δεχτείς τη φιλοφρόνηση όταν αυτή είναι ειλικρινής από ανθρώπους σε αγαπούν και νοιάζονται για εσένα, λέγοντας απλά «ευχαριστώ»!

Ας υποθέσουμε ότι οι γύρω μας είναι μικροί καθρέφτες και καθένας από αυτούς μας δείχνει κάπως διαστρεβλωμένους επειδή κοιτάζουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτούς. Αν υπάρχει ένας καθρέφτης που θα ήθελες να κοιτάξεις την αντανάκλαση σου μέσα του και να δεις τον πραγματικό εαυτό σου, μπορείς να αποδεχτείς τη φιλοφρόνηση.

 

#4. Άστο να πάει...

Μερικές φορές ίσως θα ήταν καλύτερα να αγνοήσεις τα σχόλια, ειδικά τα επικριτικά και ειδικά όταν δεν χρειάζεται καν να απαντήσεις, πχ όταν κάποιος σου φωνάζει κάτι από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή ίσως με ένα «troll» σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook. Ένα τέτοιο άτομο δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και έτσι δεν αξίζει την ενέργειά σου να προσπαθήσεις να τον εκπαιδεύσεις ή να συζητήσεις μαζί του, ώστε να αλλάξει απόψεις και συμπεριφορά!

Σκέψου για παράδειγμα κάποιον που πραγματικά θαυμάζεις όπως πχ τον Δαλάι Λάμα ή τον Bill Gates ή τον αγαπημένο σου μουσικό. Υπήρχε πιστεύεις ποτέ πιθανότητα να γράψει σε ένα πληκτρολόγιο «πως είσαι έτσι σα φώκια;» - δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο και αυτό μας δείχνει ότι όταν οι άλλοι μας επικρίνουν, το κάνουν περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για εμάς.

Θυμήσου ότι άτομα τα οποία αισθάνονται πραγματικά καλά με τον εαυτό τους και τη ζωή που ζουν, δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσουν θλίψη σε κάποιον για το βάρος του ή το ύψος του ή την ομορφιά του.

Καλύτερα λοιπόν απλά να το αφήσεις να πάει … ένα τέτοιου είδους σχόλιο.

 

#5. Ευκαιρία να μετρήσεις τις αντοχές σου...

Αν οι κακές κριτικές ή οι καλοπροαίρετες φιλοφρονήσεις ή οτιδήποτε ενδιάμεσο έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σένα, είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξεις την ανθεκτικότητα σου. Όταν μας λείπει η ανθεκτικότητα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές καταστάσεις της ζωής και καθώς μεγαλώνουμε, ειδικά εάν έχουμε βιώσει προκατάληψη ή διακρίσεις εξαιτίας του βάρους μας, η ανθεκτικότητά μας φθείρεται.

Μερικοί τρόποι για να αναπτύξεις την ανθεκτικότητα σου:

  • Σκέψου θετικά ώστε να μπορείς να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου.
  • Ζήτα την υποστήριξή των φίλων, της οικογένειάς σου, των συνάδελφων, ενός επαγγελματία συμβούλου ώστε να υπάρχει μια θετική κίνηση γύρω σου που να μπορεί να σε βοηθήσει..
  • Φρόντισε τον εαυτό σου από τις «πληγές» και τα πισωγυρίσματα που σου αφήνουν τα σχόλια σαν μια μικρή ανοιχτή πληγή που χρειάζεται φροντίδα.

 

 

Θα χαρώ να μου γράψεις την εμπειρία σου και τι σε βοήθησε τελικά..

Επικοινώνησε μαζί μου εδώ αν θέλεις να φτιάξεις τη σχέση σου με το φαγητό!

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!