Χρειάζεσαι πάντα ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Χρειάζεσαι πάντα ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής;

Αρχική / Blog / Χρειάζεσαι πάντα ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής;

Ένας κοινός φόβος είναι ότι θα χάσουμε τον έλεγχο με τις θερμίδες και το βάρος, όταν ακολουθούμε τον διαισθητικό τρόπο διατροφής, όταν τρώμε δηλαδή ότι θέλουμε σύμφωνα με την όρεξή μας.

Η κουλτούρα της δίαιτας στην οποία ζούμε, ενθαρρύνει μια αποσύνδεση από το σώμα μας

Νιώθουμε δηλαδή εξαρτημένοι από τις εξωτερικές φωνές που μας υπαγορεύουν τι, πότε και πόσο θα φάμε. 

Οι δίαιτες και οι διατροφικές διαταραχές σε οδηγούν να μην εμπιστεύεσαι τον οργανισμό σου και την όρεξή σου και να αγνοείς τα φυσιολογικά σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σου.

Αν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, μπορεί να νιώθεις ανασφάλεια και ίσως να μπεις στον πειρασμό να ξαναγυρίσεις στη λύση της δίαιτας. 

Η σκέψη ότι μπορείς να φας τα πάντα και ότι δεν υπάρχουν "καλά" ή "κακά" τρόφιμα, είναι λογικό να σε τρομάζει αρχικά. 

Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι στον διαισθητικό τρόπο διατροφής, αλλά είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα στη διαδικασία της βελτίωσης της σχέσης σου με τα τρόφιμα. 

Μια χρήσιμη στρατηγική για να σε βοηθήσει να εφαρμόσεις τη διαισθητική διατροφή

είναι να δημιουργήσεις μια ευέλικτη δομή στα γεύματά και τα σνακ σου. 

Είναι πολύ απελευθερωτικό να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να στερηθείς κανένα τρόφιμο και ότι δεν χρειάζεται να έχεις ένα συνεχόμενο έλεγχο στις θερμίδες, τις ποσότητες και την ώρα του φαγητού. 

Χρειάζεται όμως να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο να μην αγνοείς τα σήματα πείνας και κορεσμού σου. 

Είναι φυσιολογικό και υγιές να αισθάνεσαι χορτάτος και ικανοποιημένος μετά από ένα γεύμα. Ένα πλήρες γεύμα που σε χορταίνει θα κάνει το στομάχι να διαταθεί.⠀⠀

Η αίσθηση της πείνας είναι επίσης απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη. Η αγνόησή της όμως μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. 

Μπορείς να ξεκινήσεις με το να προσδιορίσεις τον τρόπο που θα καταναλώσεις τα γεύματα και τα σνακ σου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα πότε περίπου πεινάς το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ; 

Οι περισσότεροι αισθάνονται πεινασμένοι 3 με 5 ώρες μετά από ένα γεύμα, οπότε αν πιστεύεις ότι θα περάσει μεγαλύτερο διάστημα μέχρι το επόμενο γεύμα σου, μπορείς να ενσωματώσεις ένα σνακ μεταξύ τους.  

Στη συνέχεια, σιγουρέψου ότι σε ικανοποιούν οι επιλογές φαγητού σου και έχεις μια ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. 

Προσπάθησε να έχεις ισορροπία συνδυάζοντας μια αμυλούχα τροφή, με μια πλούσια σε πρωτεΐνες, μαζί με μερικά λαχανικά ή φρούτα στα γεύματά σου χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας αλλά μια κατευθυντήρια γραμμή. 

Είναι λογικό να σε δυσκολεύει η ισορροπία μεταξύ δομής και διαισθητικού τρόπου διατροφής. 

Χρειάζεσαι κάποιες βασικές γνώσεις και ευελιξία. 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα στο άρθρο μου για τη διαισθητική διατροφή εδώ.

Αν σε ενδιαφέρει αυτή η προσέγγιση, μπορούμε να φτιάξουμε μαζί ένα πρότυπο ημερολόγιο με τα γεύματα και τα σνακ σου, και μετά είναι η σειρά σου να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη.

Μπορείς να εξερευνήσεις ατέλειωτες παραλλαγές και συνδυασμούς τροφίμων για πιο ευχάριστη και ικανοποιητική εμπειρία. 

Δουλεύοντας μαζί, μπορώ να σε βοηθήσω να φέρεις στην επιφάνεια τα σήματα πείνας και κορεσμού σου ώστε να μάθεις να τρέφεσαι σωστά χωρίς να χρειάζεσαι ένα διατροφικό πλάνο εφόρου ζωής.

Κλείσε ένα ραντεβού μαζί μου εδώ online ή στο γραφείο μου.
Αν χρειάζεσαι να χάσεις βάρος δες πως μπορώ να σε βοηθήσω εδώ.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!