«Να ξεκινήσω με ρυζάλευρο και φρουτόκρεμες την εισαγωγή στερεών στο μωρό μου;»
Καλέστε τώρα: 2102615284

«Να ξεκινήσω με ρυζάλευρο και φρουτόκρεμες την εισαγωγή στερεών στο μωρό μου;»

Αρχική / Μαμά - Παιδί / «Να ξεκινήσω με ρυζάλευρο και φρουτόκρεμες την εισαγωγή στερεών στο μωρό μου;»

Απάντηση σε ερώτημα αναγνώστριας.

Καλησπέρα σας,

Ξεκινήσαμε στερεές τροφές με ρυζάλευρο και μετά από μια εβδομάδα μου είπε η παιδίατρος να δώσω φρούτα. Ρυζάλευρο δεν ήθελα να δώσω αλλά δεν μου έδωσε άλλες επιλογές πέρα από το να του δώσω σκέτο αλεύρι ρυζιού και να το φτιάξω με δικό μου γάλα. Του έδωσα για τρεις ημέρες αλλά του έφερε δυσφορία στο έντερο. Σήμερα του έδωσα φρουτόκρεμα μπανάνα αχλάδι αραιωμένη με δικό μου γάλα. Χρειάζεται να αντικαταστήσω με κάτι το ρυζάλευρο η είναι εντάξει να συνεχίσουμε μόνο με φρούτα μέχρι να ξεκινήσουμε λαχανικά και κρέας; είναι 5,5 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δήμητρα

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητή Δήμητρα,

Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου.

Κατά την περίοδο αυτή, το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός υγιούς βρέφους σε υγρά και θρεπτικά συστατικά (η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρέφους).

Έτσι, η εισαγωγή στερεών τροφών για τις πρώτες εβδομάδες γίνεται μόνο για να αρχίσει το μικρό σας να μαθαίνει και να εξερευνεί τις στέρεες τροφές- γι’ αυτό θα ήταν καλό να τις δίνετε όταν είναι ήδη χορτασμένο ώστε να τις επεξεργάζεται!

Βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο να καταναλώσει στερεές τροφές (πουρέ τροφίμων και κομμάτια τροφίμου). Πχ 1) ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρετε τροφή, 2) δέχεται το κουτάλι και δεν το σπρώχνει προς τα έξω ή το πιάνει μόνο του, 3) καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται.

Στόχος είναι η…αντικατάσταση των γευμάτων γάλακτος (εκτός από το πρωινό και βραδινό γεύμα) με γεύματα στερεών τροφών. Ξεκινήστε την εισαγωγή ενός τροφίμου σταδιακά 1-2 φορές την ημέρα σε κομμάτια. Κάθε καινούρια τροφή να εισάγεται με χρονική απόσταση από την προηγούμενη (1- 2 ημέρες), ώστε να παρατηρείτε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορείτε να δίνετε στο παιδί σπιτικό πουρέ τροφίμου, αλλά αυτό είναι ένα προαιρετικό βήμα, αν το μικρό σας δυσκολευτεί στο να πιάσει μόνο του με τα χεράκια του τα κομμάτια τροφίμου και να τα βάλει μόνο του στο στόμα- θα πρέπει να τα κόβετε σε μακριές λωρίδες ώστε να προεξέχουν από το χέρι του, για να τα βλέπει.

Καλή επιλογή πρώτων στερεών τροφών είναι τα μπαστουνάκια φρούτων, λαχανικών, αβοκάντο, λωρίδα βραστό μπούτι κοτόπουλου, κοτσανάκι με φούντα μπρόκολου στον ατμό, και λωρίδα ψητής γλυκοπατάτας.

Η προσκόλληση στον πουρέ τροφίμου για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, αφού δεν αναπτύσσεται η δεξιότητα σίτισης.

Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί κατά το φαγητό, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του, να πάρει κουτάλι και αργότερα πιρούνι. Μην περιμένετε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια. Είναι φυσιολογικό να φάει μόνο λίγο ή να το φτύσει. Καθίστε μπροστά του μιλήστε του και χαμογελάστε του, χωρίς να το πιέζετε!

Γιατί να παραλείψετε το ρυζάλευρο; 

Το ρυζάλευρο παλιά θεωρούνταν ιδανικό τρόφιμο για την εισαγωγή στερεών.

Όμως λόγω της περιεκτικότητάς των δημητριακών ρυζιού (από τα οποία προέρχεται το ρυζάλευρο) σε ένα τοξικό στοιχείο– το αρσενικό, το FDA συνιστά τη μείωση της κατανάλωσής του από τις εγκύους και τα μικρά παιδιά μέχρι 2 ετών (πιθανή καρκινογόνα ουσία, και με αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου).Επίσης, έχει φανεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης του βρέφους.

Άρα, καλό είναι να παραλείψετε την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που βασίζονται σε ρύζι, μέχρι το παιδί να μεγαλώσει.  Αντί αυτού, μπορείτε να του δίνετε άλλα δημητριακά και όσον αφορά το σίδηρο θα τον παίρνει από τις ζωικές τροφές, τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Η διατροφή που κάνει το μωρό σας τώρα, θα επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων και τη διατροφή του, στη μετέπειτα ζωή του.

 Με εκτίμηση,

Ναταλία

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!