Ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να φάνε τα πάντα στις γιορτές
Καλέστε τώρα: 2102615284, 6974720902

Ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να φάνε τα πάντα στις γιορτές

Αρχική / Blog / Ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να φάνε τα πάντα στις γιορτές

Αυτό που χρειάζεσαι, είναι να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου.

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου πάλι.

H περίοδος όπου όλα τα γλυκά και τα καλούδια έχουν την τιμητική τους, και αισθάνεσαι ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου (και στην προσπάθειά σου για απώλεια βάρους). Η ιστορία σου έχει δείξει ότι δεν μπορείς να βγάλεις τις γιορτές αναίμακτα, και πιστεύεις ότι η αποτυχία με τους διατροφικούς σου στόχους είναι κοντά.

Συνήθως με το που τελειώνουν οι γιορτές υπόσχεσαι στον εαυτό σου να προσπαθήσεις να προσέχεις περισσότερο στη διατροφή σου και να ξεκινήσεις το Νέο Έτος με δίαιτα αποτοξίνωσης. Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την ενοχή και τη ντροπή που φέρνουν οι γιορτές και αποδεχόμαστε να μας κλέβουν τη χαρά αυτής της εποχής.

Μπορεί όμως και να κατόρθωσες να έχεις τον αυτοέλεγχο κατά το μεγαλύτερο διάστημα αυτού του χρόνου. Ίσως απέφυγες προσεκτικά αυτά που γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να φας, ή ίσως δεν έχεις φάει γλυκό εδώ και καιρό. Αισθάνεσαι ότι τα έχεις πάει καλά με το πρόγραμμα διατροφής σου και ανησυχείς ότι οι γιορτές θα σαμποτάρουν την προσπάθεια που έκανες ως τώρα.

Για ό, τι κι αν ανησυχείς, ο φόβος σου είναι πραγματικός, και κλέβει τον πολύτιμο πνευματικό σου χώρο, καθώς στο μυαλό σου υπάρχουν μόνο το φαγητό και το σώμα σου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι άλλο όταν το μυαλό σου ελέγχεται από τους κανόνες που υπαγορεύουν τι πρέπει και δεν πρέπει να τρως. Ίσως το να βλέπεις το σύντροφό σου ή τα παιδιά σου να τρώνε όλες τις νοστιμιές των γιορτών, σου δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος και σε κάνεις να χάνεις το μυαλό σου όσο πλησιάζουν οι μέρες.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί, από πού προέρχεται αυτός ο φόβος και γιατί ελέγχει τη ζωή σου τόσο πολύ;

Αισθάνεσαι ότι παρεκκλίνεις από τους στόχους σου κάθε φορά που τρως ένα γλυκό;

Απορείς γιατί κάτι τόσο φυσιολογικό όσο το φαγητό φαίνεται τόσο δύσκολο να το διαχειριστείς;

Ένα επεισόδιο συναισθηματικής υπερφαγίας μπορεί να σε ρίξει πολύ ψυχολογικά;

Θέλω να σου πω μια αλήθεια.

Δεν απέτυχες..

Η επιθυμία σου να φας τα πάντα κατά την περίοδο των γιορτών δεν σημαίνει ότι έχεις χάσει τον έλεγχο.

Δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο κίνητρο, κάποια άλλη δίαιτα ή καλύτερους τρόπους για να πειθαρχήσεις περισσότερο.

Αυτό που χρειάζεσαι, είναι να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου.

Να σου επιτρέψεις να φας ότι επιθυμείς κάθε χρόνο, όπως τη γαλοπούλα με γέμιση στο γιορτινό τραπέζι ή το κομμάτι βασιλόπιτας που θα τρώνε όλοι στο γραφείο.

Να σου επιτρέψεις να φτιάξεις κουραμπιέδες και μελομακάρονα στις γιορτές ή να διακοσμήσεις τα γιορτινά μπισκότα με τα παιδιά σου και να τα απολαύσεις πραγματικά χωρίς να προσποιείσαι ότι δεν σε ενδιαφέρει να φας αλλά να πέσεις με τα μούτρα στην υπογλυκαιμία που θα σου έρθει πριν τον ύπνο.

Το να δίνεις στα τρόφιμα την θέση που τους αναλογεί στη ζωή σου, δεν σου κλέβει τη χαρά, την ενέργεια και τον ψυχικό σου χώρο.

Και ξέρεις κάτι;

Όταν δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να φάει, γλυκά ή τρόφιμα που συνήθως απαγορεύεις στον εαυτό σου, αυτά χάνουν τη δύναμή τους πάνω σου. Και όταν το φαγητό σταματήσει να ασκεί δύναμη πάνω σου, θα έχεις την ελευθερία να ζήσεις μια ζωή χωρίς δεσμεύσεις και διατροφικούς περιορισμούς.

Και κάτι ακόμα:

Η αίσθηση ότι η απέτυχες με τη διαχείριση του φαγητού δεν είναι δικό σου λάθος και δεν σημαίνει ότι δεν έχεις αρκετή πειθαρχία.

Αυτό που φταίει είναι οι πολλοί και μη ρεαλιστικοί διατροφικοί κανόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές για το φαγητό ή ντροπή για το σώμα σου χωρίς λόγο (όπως για παράδειγμα: "Μην τρως ζάχαρη", "Μην τρως υδατάνθρακες", "Δεν επιτρέπεται αυτό στη διατροφή", "Μην τρως τίποτα υψηλό σε λιπαρά", "Μην τρως μετά τις 9" Μην τρως όλη μέρα εάν θα φας ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ ").

Δεν έχεις εσύ το πρόβλημα.

Οι δίαιτες και τα συναφή είναι το πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια να ακολουθήσεις μια δίαιτα ή ένα άκαμπτο σύνολο διατροφικών κανόνων είναι σαν να προσπαθείς να διαπραγματευτείς με ένα μικρό παιδί- απλά δεν μπορείς να κερδίσεις. Και δεν φταίει η έλλειψη προσπάθειας αλλά ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν δημιουργηθεί για να χάσεις. Γιατί λοιπόν να παίξεις σε ένα παιχνίδι όπου οι πιθανότητες να κερδίσεις είναι εναντίον σου;

Μπορείς να βγεις από τη λογική της δίαιτας σήμερα και να απολαύσεις μια ειρηνική γιορτινή περίοδο που δεν τελειώνει με απογοήτευση και την απόφαση για έναν νέο κύκλο δίαιτας μετά την  Πρωτοχρονιά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα ή κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις. Όταν καταφέρεις να αφήσεις πίσω την κριτική για τον εαυτό σου και να ξεσυνδέσεις  συναισθηματικά το φαγητό σου, μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να δεις το φαγητό όπως πραγματικά είναι - απλά φαγητό.

Απόλαυσε τα γιορτινά τραπέζια και τα γλυκά, αν αυτό επιθυμείς. Πάρε πίσω ότι σου έχουν στερήσει οι διατροφικοί κανόνες και οι δίαιτες όλα αυτά τα χρόνια. Πάρε πίσω τις αναμνήσεις, τις γεύσεις της εποχής - γιατί το αξίζεις.

Σε αυτές τις γιορτές προσπάθησε να μπεις σε μια νέα διαδρομή, η οποία δεν τελειώνει με αυτομαστίγωμα.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια, όχι μόνο να φας, αλλά να αγκαλιάσεις έναν νέο τρόπο ζωής που δεν ορίζεται από το μέγεθος του σώματός σου ή τι μπορείς και τι δεν μπορείς να φας.

Επέλεξε να ζήσεις με ελευθερία στο φαγητό. Να είσαι παρόν για την οικογένειά σου, να βιώσεις τις στιγμές και να δημιουργήσεις αναμνήσεις που διαφορετικά θα χάσεις αν το μυαλό σου φυλακίζεται από τους διατροφικούς κανόνες.

Δεν είναι ποτέ αργά. Ο χρόνος μπορεί να ξεκινήσει από τώρα.

Θυμήσου - δεν απέτυχες με την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους. Ξεκίνησε δίνοντας άδεια στον εαυτό σου να φάει σήμερα.

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη ή λίγη βοήθεια παραπάνω επικοινώνησε μαζί μου - θα ήθελα πολύ να ακούσω την ιστορία σου και να μάθω πώς μπορώ να βοηθήσω.

 

Γεια, είμαι η Ναταλία!

Είμαι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και στόχος μου είναι να σε παροτρύνω, να σε κινητοποιήσω και να σε εκπαιδεύσω σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε μαζί μου!