Εξατομικευμένη Διατροφή: Τι είναι και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Εξατομικευμένη Διατροφή: Τι είναι και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Αρχική / Blog / Εξατομικευμένη Διατροφή: Τι είναι και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Αν και μπορεί να σου φαίνεται λογικό να ακολουθήσεις μια «δοκιμασμένη δίαιτα» που έχει ήδη «δουλέψει» για άλλους, στην πραγματικότητα πιθανόν να μην είναι ο καλύτερος δρόμος για σένα, ακόμα και αν όντως έχεις επιθυμητά αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα. 

Δίαιτες όπως η Keto, η Atkins, η Paleo αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου είδους δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων: δίνουν έμφαση στην κατανάλωση λίπους και περιορίζουν τους υδατάνθρακες. Ή η διαλειμματική νηστεία στην οποία καταναλώνεις φαγητό συγκεκριμένες ώρες, με μικρότερο περιορισμό στην επιλογή τροφίμων. 

Πιθανόν να πετύχεις τους στόχους σου ακολουθώντας τις παραπάνω δίαιτες, η εξατομικευμένη διατροφή όμως είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση μακροπρόθεσμα. 

 

Εξατομικευμένη προσέγγιση 

Σου παρέχεται μια εξειδικευμένη διατροφή, δηλαδή ένα διατροφικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για σένα, βασισμένο στις δικές σου μοναδικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου

Λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως: τις σωματικές μετρήσεις, το βάρος, τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής σου μέχρι τα επίπεδα χοληστερόλης, το μικροβίωμα του εντέρου ακόμη και τη γενετική. 

Αξιοποιεί την ατομικότητά σου για να οδηγήσει σε διατροφικές στρατηγικές που προλαμβάνουν, διαχειρίζονται και θεραπεύουν ασθένειες και βελτιστοποιούν την υγεία.  

Μήπως μια τέτοια είδους διατροφή θα μπορούσε να είναι ιδανική για εσένα

 

Γιατί να την επιλέξεις  

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν μια εξατομικευμένη δίαιτα ποικίλλουν. 

Από τη διατροφική διαχείριση ατόμων με συγκεκριμένες ασθένειες ή δυσανεξίες ή κάποιων που χρειάζονται ειδική διατροφική υποστήριξη (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άτομα προχωρημένης ηλικίας) έως και αυτών που απλά θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους και να διαχειριστούν το βάρος τους.  

Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία ή ευαισθησία, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις ποιες τροφές προκαλούν αυτή την αντίδραση.  

 

Πώς μοιάζει η εξατομικευμένη διατροφή; 

Η εξατομικευμένη διατροφή δεν έχει συγκεκριμένη μορφή. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα γευμάτων που θα καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες και θα ακολουθείς επ' αόριστον. 

Όταν δημιουργείς το προσωπικό σου πρόγραμμα διατροφής, υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις

  • Η διαχείριση διαφόρων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, ηπατική νόσος, οστεοπόρωση, παγκρεατίτιδα, νεφρική νόσος κ.ά. θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.   
  • Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες – Απόφυγε τρόφιμα στα οποία μπορεί να έχεις αλλεργία ή δυσανεξία και αντικατέστησέ τα με μια εναλλακτική επιλογή με ισοδύναμη διατροφική αξία για να αποφύγεις τυχόν ελλείψεις. 
  • Τρόπος ζωής – Λάβε υπόψη σου τον προσωπικό σου προϋπολογισμό για την αγορά τροφίμων, το χρόνο που διαθέτεις στα ψώνια και την προετοιμασία φαγητού, καθώς και τις μαγειρικές σου δεξιότητες.
  • Προτιμήσεις τροφίμων – Μπορείς να συμπεριλάβεις φαγητά που σου αρέσει να καταναλώνεις, αλλά και νέα τρόφιμα που θα μπορούσες να δοκιμάσεις. Εάν προσπαθείς να πειθαρχήσεις σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής πιθανότατα αυτό δεν θα μακροημερεύσει. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της εξατομικευμένης διατροφής είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου, αντί να προσαρμόζεσαι σε μια δημοφιλή δίαιτα. 

 

Πώς μπορεί η εξατομικευμένη διατροφή να ωφελήσει την ευεξία σου 

Μέχρι  στιγμής, η εξατομικευμένη διατροφή φαίνεται να είναι ευεργετική για την υγεία με διάφορους τρόπους: 

  • Διαχείριση βάρους: η εξατομικευμένη διατροφή είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας. Ακόμα κι αν δεν κινδυνεύεις από παχυσαρκία, η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη σύσταση του σώματός σου, μειώνοντας το λίπος και αυξάνοντας το μυϊκό ιστό.
  • Υγεία του εντέρου: Μεγάλο μέρος της εξατομικευμένης διατροφής σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου. Αν και υπάρχουν γενικές οδηγίες διατροφής για ένα υγιές έντερο, όπως η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, το μικροβίωμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, επομένως εξατομικευμένες συμβουλές θα μπορούσαν να είναι περισσότερο χρήσιμες. 
  • Αυξημένο κίνητρο: Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της κατανάλωσης μικρότερης ποσότητας από τα φαγητά που απολαμβάνουν για την επίτευξη των στόχων τους που αφορούν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση. Ενώ θα χρειαστεί, ίσως, να κάνεις κάποιες διατροφικές αλλαγές, το σημαντικό είναι να δημιουργήσεις συνήθειες που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τα φαγητά που αγαπάς. Είναι πιο εύκολο και πιο πιθανό να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, παρά γενικές συμβουλές και οδηγίες που βρήκες στο διαδίκτυο ή σου έδωσε κάποιος άλλος. 

 

Να θυμάσαι ότι η ανταπόκριση του καθενός στις διατροφικές αλλαγές ποικίλλει ανάλογα με το μεταβολικό ρυθμό, καθώς και άλλες παραμέτρους που είναι μοναδικές για τον καθένα. Μην αποθαρρύνεσαι εάν τα αποτελέσματά σου διαφέρουν από τα αποτελέσματα άλλων.  

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την εξατομικευμένη διατροφή; 

Αν και είναι δυνατό να δημιουργήσεις το δικό σου εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής χάρη στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ένας διατροφολόγος θα μπορέσει να σε βοηθήσει με μια εξατομικευμένη διατροφή που θα λαμβάνει υπόψη τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και το επίπεδο σωματικής σου δραστηριότητας. Αυτές οι διατροφικές συστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καταστάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις ή υψηλή χοληστερόλη, κά.  

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να θέσεις καθημερινούς στόχους για τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά: λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Έπειτα προσπάθησε να βρεις φαγητά που απολαμβάνεις και περιλαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και επίσης σου παρέχουν μια ποικιλία από μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Μετά από κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και λίγη προσαρμογή, θα διαπιστώσεις ότι μια εξατομικευμένη διατροφή σε βοηθά να αισθάνεσαι υπέροχα, να επιτυγχάνεις πιο εύκολα αποτελέσματα για την υγεία σου και ταιριάζει καλύτερα στον δικό σου τρόπο ζωής από οποιαδήποτε δημοφιλή δίαιτα. 

 

Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο, που θα σε ωφελήσει ουσιαστικά, επικοινώνησε μαζί μου εδώ.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!