Αρχική / Μαμά - Παιδί / Αυτές τις γιορτές προστάτεψε την οικογένειά σου από τη νοοτροπία της δίαιτας
Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει κι ενώ η ανυπομονησία μας είναι μεγάλη, η νοοτροπία της δίαιτας εμφανίζεται και μας κλέβει τη χαρά και την ανεμελιά!
Συνήθως υποβόσκει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αλλά στην περίοδο των γιορτών τα σημάδια της είναι περισσότερο εμφανή:
Η νοοτροπία της δίαιτας κορυφώνεται μέχρι την Πρωτοχρονιά. Στη συνέχεια, ξεκινάς μια νέα προσπάθεια απώλειας βάρους με τη νέα χρονιά διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο ενοχής για το φαγητό και ντροπής για το σώμα σου.
Αν βιώνεις αυτήν την κατάσταση και ειδικά αν μεγαλώνεις παιδιά, μπορεί να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η νοοτροπία της δίαιτας παραμονεύει κατά τη διάρκεια των γιορτών, και νιώθεις την ανάγκη να τα προστατεύσεις από αυτήν.
Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να σας κάνεις δώρο την ελευθερία στη διατροφή.
Δε χρειάζεται να τις ακολουθήσεις όλες. Μπορείς να επιλέξεις μία δύο που σου ταιριάζουν και να τις εφαρμόσεις αυτήν την περίοδο αλλά και μετέπειτα.
1. Εστίασε στην επαφή αντί για τη διατροφή
Είναι εύκολο να κολλήσεις στους κανόνες της δίαιτας που κάνει τους γονείς να νιώθουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να καταναλώνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού (λαχανικά, πρωτεΐνες, κ.λπ.) - ακόμα και στα γιορτινά γεύματα.
Μην πέσεις στην παγίδα! Αντίθετα, εστίασε περισσότερο στη σύνδεση με το παιδί σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Η σύνδεσή σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε τρόφιμο θα μπορούσες να καταναλώσεις. Απόφυγε να ελέγξεις τα πιάτα σας. Εστίασε στο πως θα απολαύσετε το γεύμα σας και τις κοινές στιγμές και αναμνήσεις.
2. Σταμάτα να ντρέπεσαι για το σώμα σου για τα τρόφιμα που καταναλώνεις
Οι συζητήσεις στα γεύματα των γιορτών περιστρέφονται γύρω από το φαγητό.
Καθένας μπορεί να σχολιάσει το σώμα σου ή και να δώσει συμβουλές για το πώς ή τι πρέπει να τρώει το παιδί σου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς απλά να απαντήσεις ευγενικά κάτι σαν "Το έχω χειριστεί, αλλά ευχαριστώ για την ανησυχία σας" και να περάσεις σε κάποιο άλλο θέμα.
Προτίμησε να θέσεις τα όριά σου, προκειμένου να μην σε επηρεάσουν οι αρνητικές σκέψεις και νιώσεις αμήχανα για το σώμα σου ή τις διατροφικές επιλογές σου.
3. Επίτρεψε στον εαυτό σου και την οικογένειά σου να απολαύσετε όλα τα φαγητά
Αισθήματα ενοχής και ντροπής κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα γιορτινά γεύματα και μπορούν να πάρουν μακριά τη χαρά από οτιδήποτε θεωρείται ευχάριστο. Τα παιδιά αισθάνονται το ίδιο πράγμα επίσης όταν τους λένε ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν ορισμένα τρόφιμα ή ακούν «Όχι!» κάθε φορά που ζητούν να φάνε ένα συγκεκριμένο γιορτινό φαγητό ή γλυκό.
Όταν δίνεις στον εαυτό σου και στα παιδιά σου την “άνευ όρων άδεια” να απολαμβάνετε τα φαγητά που επιθυμείτε, αυτά τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής εξαφανίζονται.
Με αυτό τον τρόπο νιώθετε πιο ικανοποιημένοι και μειώνονται οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε αργότερα.
4. Κατάργησε τους κανόνες στη διατροφή
Το να επιτρέψεις στον εαυτό σου και τα παιδιά σου να φάτε ότι θέλετε, συνδέεται άμεσα με την κατάργηση των κανόνων που σχετίζονται με τη διατροφή, οι οποίοι πολλές φορές είναι βαθιά καταγεγραμμένοι μέσα μας. “Μην τρώτε υδατάνθρακες”, “Μην τρώτε μετά τις 6 μ.μ.”.
Όταν οι κανόνες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μυαλού σου δεν είσαι σε θέση να ακούσεις το σώμα σου και να διακρίνεις τις ανάγκες σου.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά. Είναι πολύ εύκολο να τους επιβάλλουμε τους δικούς μας κανόνες, σύμφωνα με τη γνώση μας γύρω από το φαγητό.
Εκείνα όμως γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους. Σκέψου ότι εσύ χρειάζεται απλά να τους προσφέρεις φαγητό κι εκείνα θα αποφασίσουν τι και πόσο θα καταναλώσουν από αυτό.
5. Απόφυγε την προσπάθεια να αντισταθμίσεις το φαγητό που καταναλώνεις
Μια ακόμη συνηθισμένη τακτική που συναντώ σε πολλούς είναι να “τιμωρούν” τον εαυτό τους για κάποιο τρόφιμο που κατανάλωσαν ή να προσπαθούν με κάποιο τρόπο να διορθώσουν το αποτέλεσμα αυτής της “παρασπονδίας”.
Οι συνήθεις αντισταθμιστικές συμπεριφορές γύρω από το φαγητό περιλαμβάνουν τον περιορισμό ή τη μη κατανάλωση φαγητού όλη την ημέρα, με σκοπό την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος τη νύχτα ή την άσκηση για να “κερδίσεις ή να κάψεις” το φαγητό που καταναλώθηκε.
Αυτή η ενασχόληση μπορεί όχι μόνο να είναι επιζήμια για τη δική σου σχέση με το φαγητό, αλλά μεταδίδει στα παιδιά το μήνυμα ότι το φαγητό δεν είναι απόλαυση.
Να θυμάσαι ότι το φαγητό είναι η πιο σημαντική μορφή αυτοφροντίδας και δε χρειάζεται να το κερδίσεις ή να μετανιώνεις γι’ αυτό.
Όταν πρόκειται για τα παιδιά, να έχεις κατά νου ότι εξακολουθούν να χρειάζονται ένα πρόγραμμα γύρω από το φαγητό. Προσπάθησε να διαμορφώσεις ένα πρόγραμμα γευμάτων και σνακ που μπορείς να ακολουθήσεις στην περίοδο των γιορτών.
6. Χρησιμοποίησε ουδέτερες λέξεις για το φαγητό και το σώμα
Η νοοτροπία της δίαιτας αρέσκεται να προωθεί την ιδέα “καλό” - “κακό”. Δεν υπάρχουν αποδεκτά ή μη αποδεκτά τρόφιμα ή σώματα.
Θυμήσου ότι τα μόνα “κακά” τρόφιμα είναι αυτά που είναι χαλασμένα ή ληγμένα.
Προώθησε το γεγονός ότι όλα τα σώματα είναι καλά και ότι το φαγητό το απολαμβάνουμε, δεν το δαιμονοποιούμε.
Εάν υπάρχει συζήτηση γύρω από το φαγητό, φρόντισε να χρησιμοποιείς ουδέτερες περιγραφές και να μιλάς γι’ αυτό με τρόπους που βοηθούν ένα παιδί να αλληλεπιδράσει θετικά με αυτό και να αναπτύξει μια συναισθηματικά ουδέτερη σχέση με όλα τα τρόφιμα.
7. Απόφυγε συζητήσεις που επικεντρώνονται στην εμφάνιση και το βάρος
Μην ενθαρρύνεις τέτοιου είδους συζητήσεις στο γιορτινό τραπέζι. Μεταδίδουν το μήνυμα ότι το φαγητό και το βάρος είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για εμάς, με αποτέλεσμα να αγνοούνται άλλες πτυχές των ατόμων που έχουν πραγματικά σημασία.
Να θυμάσαι ότι τα μικρά αυτιά πάντα ακούν και τα παιδιά διαμορφώνουν την άποψή τους με βάση τα δικά μας λόγια.
8. Δε χρειάζεται να φτιάξεις μια “υγιεινή” εκδοχή των αγαπημένων σου συνταγών
Ίσως σκέφτεσαι ότι πρέπει να αντικαταστήσεις υλικά προκειμένου να φτιάξεις πιο “υγιεινές” συνταγές και να μπορείς να τις καταναλώσεις.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσεις την πρόθεση πίσω από αυτήν την κοινή πρακτική. Γιατί νιώθεις την πίεση να το κάνεις αυτό;
Και τι μήνυμα μεταφέρει αυτό - όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στα παιδιά σου;
Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν σε μικρή ηλικία ότι τα φαγητά που αγαπούν και απολαμβάνουν δεν είναι εντάξει και περιπλέκουν τα πράγματα στο μυαλό τους, διατρέχοντας τον κίνδυνο να κατηγοριοποιήσουν τα τρόφιμα σε καλά και κακά.
Η νοοτροπία της δίαιτας είναι ισχυρή και μπορεί να χαλάσει την εορταστική διάθεση!
Είναι όμως στο χέρι σου να το αντιστρέψεις!
Εκμεταλλεύσου την περίοδο των γιορτών για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου μακριά από κανόνες και πρέπει γύρω από τη διατροφή σας. Μαγείρεψε με τα παιδιά σου τα αγαπημένα σας φαγητά και απολαύστε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι.
Ξεκίνα τη νέα χρονιά με μια πιο ειρηνική σχέση με το φαγητό και το σώμα σου και μετέδωσε το μήνυμα αυτό και στα παιδιά σου!
Εάν χρειάζεσαι υποστήριξη, βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ για τον τρόπο που μπορώ να σε βοηθήσω ή επικοινώνησε μαζί μου εδώ.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!