Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας για ένα μωρό με κολικούς
Καλέστε τώρα: 2102615284

Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας για ένα μωρό με κολικούς

Αρχική / Μαμά - Παιδί / Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας για ένα μωρό με κολικούς

Η σωστή διατροφή της μητέρας ενώ θηλάζει, παίζει σημαντικό ρόλο στην επαρκή θρέψη του νεογνού αλλά και τη σωστή σύσταση του γάλακτος.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γιατί ένα βρέφος μπορεί να εμφανίζει κολικούς, αλλά δεν υπάρχει μια τεκμηριωμένη γνωστή αιτία. Οι κολικοί συνήθως επηρεάζουν βρέφη τριών με έξι εβδομάδων, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και μετά τον πρώτο χρόνο.

 

Σε έρευνα που συμμετείχαν 90 θηλάζουσες μητέρες με βρέφη μικρότερα των 6 εβδομάδων, με συμπτώματα κολικών και αποκλειστικό θηλασμό, έδειξε ότι η αφαίρεση των αλλεργιογόνων τροφίμων από τη δίαιτα της μητέρας θα μπορούσε να μειώσει το κλάμα και την ανησυχία του νεογέννητου στις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του.

Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν κολικούς

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα  Οι πιθανώς αλλεργιογόνες πρωτεΐνες τους εισέρχονται στο μητρικό γάλα και παράγουν συμπτώματα κολικών στα βρέφη. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, τα βρέφη να παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, στο πρώτο έτος της ζωής τους. Σταδιακά μετά από 3-4 μήνες από τη διακοπή, η μητέρα μπορεί να βάζει στη διατροφή της γαλακτοκομικά προϊόντα παρατηρώντας την ανοχή του μωρού της.

 • Τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη – Τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να ενοχλήσουν κάποια ευαίσθητα βρέφη, συνήθως όμως η μητέρα πρέπει να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αυτών για να ενοχληθεί το μωρό της.

 • Σπόροι και ξηροί καρποί – Τα πιο αλλεργιογόνα είδη φαίνεται να είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα φιστίκια και η σόγια. Ιδιαίτερα, εάν η μητέρα ή κάποιο μέλος της οικογένειάς έχει τροφικές αλλεργίες, θα ήταν καλύτερο το μωρό να μην έρθει σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς.

 • Πικάντικα τρόφιμα – Τα πικάντικα ή σκορδάτα τρόφιμα μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος. Περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσουν και γαστρικές ενοχλήσεις ή κολικούς στο μωρό, με αποτέλεσμα να αρνείται να φάει. Δοκίμασε άλλα πιο ήπια μυρωδικά και μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και πορέψου σύμφωνα με τις προτιμήσεις του μωρού σου.

 • Ωμά λαχανικά – Το μπρόκολο, το κρεμμύδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η πράσινη πιπεριά, το κουνουπίδι, το λάχανο είναι κάποια από τα τρόφιμα που μπορούν να ενοχλήσουν το βρέφος όταν καταναλώνονται ωμά αλλά συνήθως όχι όταν μαγειρευτούν. Μπορούν επίσης να αντικατασταθούν με άλλα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

Παρακολούθησε τα ύποπτα τρόφιμα

 Τα παρακάτω απλά βήματα θα σε βοηθήσουν να ταυτοποιήσεις τα τρόφιμα που προκαλούν κολικούς κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού:

 

 • Βήμα 1ο: Κραάτησε ένα ημερολόγιο ύποπτων τροφίμων – παρακολούθησε και κατέγραψε τα τρόφιμα στη διατροφή σου που πιστεύεις ότι προκαλούν κολικούς. Το αγελαδινό γάλα είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος στη λίστα. Κατέγραψε  επίσης τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σου όπως φούσκωμα, κλάμα και κολικούς, σοβαρή δυσκοιλιότητα ή διάρροια και αέρια.

 • Βήμα 2ο: Αφαίρεσε τα ύποπτα τρόφιμα από τη διατροφή- Ένα προς ένα (ή όλα ταυτόχρονα αν είναι έντονα τα συμπτώματα), ξεκινώντας με το αγελαδινό γάλα, για 10 έως 14 ημέρες. Παρατήρησε το μωρό σου για να δεις εάν τα συμπτώματα μειώνονται ή εξαφανίζονται. Εάν δεν βελτιωθούν, προσπάθησε να αφαιρέσεις ένα διαφορετικό τρόφιμο. Εάν οι κολικοί εξαφανιστούν, προχώρησε στο τρίτο βήμα.

 • Βήμα 3ο: Πρόκληση του αποτελέσματος – Εάν ορισμένα ή όλα τα συμπτώματα υποχωρήσουν (σε μια εβδομάδα ή και περισσότερο), προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα επαναφέροντας στο διαιτολόγιο το ύποπτο τρόφιμο. Εάν τα συμπτώματα του μωρού σαου επανεμφανιστούν εντός 24 ωρών, αφαίρεσε προσωρινά αυτό το τρόφιμο από το διαιτολόγιο σου.

 

Αν και οι μητέρες είναι σοφοί φρουροί της υγείας των παιδιών τους, θα πρέπει να είναι και αντικειμενικές.  Πολλές φορές η αγάπη και ο πόνος που νιώθει η μητέρα όταν το μωρό της πονάει, την κάνει ευάλωτη ώστε να ενοχοποιεί γρήγορα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, κάτι που μπορεί να στερήσει αδικαιολόγητα από την ίδια και το μωρό της μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών.

 

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή από μόνες τους, αφού οι περιοριστικές δίαιτες έχουν σχετικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν διατηρούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η διατροφική πρόοδος του βρέφους και της μητέρας πρέπει να παρακολουθείται στενά από έναν πεπειραμένο διαιτολόγο.

 

 

Για μια εξατομικευμένη διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, εμπιστέψου το διαιτολόγο σου.

 

Συμβουλές διατροφής για θηλάζουσες μητέρες

 

 • Κατανάλωσε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα με επιπλέον μικρά ενδιάμεσα σνακ. Προσπάθησε να αποφύγεις την παράλειψη γευμάτων.

 • Μην υπερβάλλεις με την ποσότητα σε κανένα τρόφιμο. Ενώ μερικά βρέφη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ώστε να εμφανίσουν κολικούς σε μικρές ποσότητες μιας θρεπτικής ουσίας, άλλα ενοχλούνται μόνο εάν η μητέρα καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής που προκαλεί κολικούς ημερησίως. Ενώ δηλαδή, μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να ενοχλήσει το βρέφος, μια μικρή μπορεί να είναι ανεκτή.

 • Προσπάθησε να χάσεις αργά το βάρος της εγκυμοσύνης και να αποφύγεις τον περιορισμό θερμίδων.

 • Περιόρισε τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη όπως σοκολάτα, καφέ, τσάι και αναψυκτικά.

 • Πιες άφθονο νερό κάθε μέρα. Εάν αισθάνεσσαι ότι διψάς δεν πίνεις αρκετά.

 • Εάν χρησιμοποιείς τεχνητά γλυκαντικά, συμβουλέψου τον διαιτολόγο σου για την ασφαλή ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά.

 • Ταΐσε το μωρό σου σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον αλλά και με σωστό τρόπο ώστε να μετριάσεις την κατάποση αέρα που συμβάλλει στην εμφάνιση κολικών.

 • Για τα βρέφη που πίνουν από θήλαστρο κυκλοφορούν ειδικά μπουκάλια και θηλές ειδικά σχεδιασμένες για τον περιορισμό της κατάποσης του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 • Ταΐσε το μωρό σου σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση και ενθαρρύνε το συχνό ρέψιμο.

 • Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη και συνέχισε να θηλάζεις ακόμα και μετά την εμφάνιση κολικών. Τα οφέλη του θηλασμού αντισταθμίζουν ακόμη και την περιστασιακή ασάφεια στις ύποπτες τροφές.

 

Μην αφήνεις τον φόβο του περιορισμού των τροφίμων να αποθαρρύνει το θηλασμό. Συχνά τα ευαίσθητα βρέφη έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα με κάποιες ή και όλες τις φόρμουλες. Για τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν, η διατροφή της μητέρας δεν επηρεάζει το μωρό της. Συμβουλέψου έναν διατροφολόγο για να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις μια ισορροπημένη διατροφή και, το πιο σημαντικό, συμβουλέψου τον παιδίατρό σου για αιτίες που δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα.

 

Εάν χρειάζεσαι περισσότερη καθοδήγηση με τη διατροφή σου επικοινώνησε μαζί μου εδώ.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!