Θηλασμός και έλλειψη βιταμίνης D στο μωρό και τη μαμά
Καλέστε τώρα: 2102615284

Θηλασμός και έλλειψη βιταμίνης D στο μωρό και τη μαμά

Αρχική / Μαμά - Παιδί / Θηλασμός και έλλειψη βιταμίνης D στο μωρό και τη μαμά

Το ανθρώπινο γάλα είναι η ανώτερη βρεφική τροφή, πλήρες διατροφικά και ανοσολογικά και είναι το μόνο φαγητό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το μωρό σας. Παρόλα αυτά ο παιδίατρος σας ενθαρρύνει να δώσετε συμπληρώματα βιταμίνης D στο μωρό σας γιατί:

Το 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τροποποίησε τις συστάσεις της σχετικά με τη συμπλήρωση βιταμίνης D στα βρέφη και τα παιδιά. Η τρέχουσα σύσταση είναι:

«Από τις πρώτες ημέρες ζωής πρέπει να ξεκινά και να συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συμπλήρωμα βιταμίνης D 400 IU / ημέρα. Τα θηλάζοντα βρέφη, ανεξάρτητα από το εάν τρέφονται και με φόρμουλα παράλληλα, θα πρέπει να συμπληρώνονται με 400 IU βιταμίνης D. "

Γιατί ειναι σημαντική η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι βασική θρεπτική ουσία για τη διατήρηση της υγείας των οστών σε παιδιά και ενήλικες, αφού είναι απαραίτητη για την προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου στο σώμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D χαρακτηρίζεται από καταστάσεις όπως ραχίτιδα (στα παιδιά), οστεομαλακία (σε ενήλικες) και μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη μακροπρόθεσμα.

 

Ακόμα και αν εκτίθεστε συχνά στον ήλιο μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης D.

Οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν την περιεκτικότητα του μητρικού γάλατος σε βιταμίνη D.

Ο πιο σημαντικός είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, τα οποία επηρρεάζουν τα επίπεδα του μωρού κατά τη γέννηση, καθώς και την ικανότητα της μητέρας να μεταφέρει βιταμίνη D μέσω του θηλασμού. Οι έρευνες αναφέρουν ότι το 81% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Μια κατευθυντήρια γραμμή για «βέλτιστα» επίπεδα βιταμίνης D (εξέταση αίματος που μετρά 25-υδροξυ βιταμίνη D (25 OH-D)) :

<20 ng / mL: Έλλειψη βιταμίνης D

20-31 ng / mL: Ανεπάρκεια βιταμίνης D

32 ng / mL: Επάρκεια βιταμίνης D

Ο περιορισμός της έκθεσή μας στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού, ενώ είναι σημαντικά για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στο δέρμα.

Όσοι ζουν σε περιοχές που οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι αρκετά ισχυρές για να βοηθήσουν το σώμα να παράγει αρκετή βιταμίνη D αλλά και σε πόλεις με αρκετή συννεφιά ή με νέφος, θα στερηθούν επίσης τη βέλτιστη έκθεση στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D.

Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρωστική ουσία στο δέρμα τους που απαιτεί σχεδόν τετραπλάσια έκθεση στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D.

Το σώμα μας παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο (10.000-20.000 IU σε 24 ώρες, μετά από 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο το καλοκαίρι με μαγιό / 45-60 λεπτά έκθεσης για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα). Ωστόσο, επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τα εγκαύματα, εμποδίζεται η ικανότητά μας να να διατηρήσουμε την κατάσταση της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Συνιστώμενη ημερήσα προσλήψη βιταμίνης D

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για ενήλικες είναι 600 IU / ημέρα.

Πιστεύεται από πολλούς ερευνητές ότι είναι αρκετά χαμηλή και ανεπαρκής για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D και υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη από την τρέχουσα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής 400 IU / ημέρα επαρκούν για τα βρέφη, ξεκινώντας από τις πρώτες ημέρες της ζωής.

 

Διατροφικές πηγές βιταμίνης D

Οι διατροφικές πηγές δεν είναι αρκετά σημαντικές για να παρέχουν την ποσότητα βιταμίνης D που πραγματικά χρειάζονται οι περισσότεροι ενήλικες. Περιλαμβάνουν:

  • Μουρουνέλαιο
  • Ψάρια, όπως σκουμπρί, τόνος και σολομός
  • Κρόκος αυγού
  • Συκώτι βόειου κρέατος
  • Ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Πρέπει να δίνω συμπλήρωμα βιταμίνης D στο μωρό μου;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς στη ζωή, ειδικά επειδή πολλές έγκυες γυναίκες έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Τα επίπεδα για θηλάζοντα βρέφη που δεν παίρνουν συμπλήρωμα D είναι συχνά κάτω από 20 ng / mL, ιδιαίτερα το χειμώνα πιθανώς ως αποτέλεσμα της μητρικής ανεπάρκειας.

Η επαρκής έκθεση στο φως του ήλιου για επαρκή παραγωγή βιταμίνης D σε ένα βρέφος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και συχνά δεν επιτυγχάνεται.

Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D σε βρέφη που θηλάζουν μπορούν να διατηρηθούν με συμπλήρωση 400 IU / ημέρα βιταμίνης D.

Μπορείτε να αξιολογήσετε το επίπεδο βιταμίνης D του μωρού σας με εξέταση αίματος 25 OH-D.

 

Πρέπει να παίρνω συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Τα συμπληρώματα υψηλής δόσης βιταμίνης D στη μητέρα (4000-6400 IU / d ή μία μηνιαία δόση 150.000 IU) μπορεί να εμπλουτίσουν επαρκώς το μητρικό γάλα για τα βρέφη και να διασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Ενώ το τρέχον συνιστώμενο ασφαλές ανώτατο όριο πρόσληψης βιταμίνης D είναι 4000 IU / ημέρα, είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε τη δική σας κατάσταση με το γιατρό σας με εξέταση αίματος προτού αρχίσετε να λαμβάνετε συμπλήρωμα πάνω από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (600 IU/ ημέρα).

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με το βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D για τους ενήλικες, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι έγκυες και θηλάζουσες χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μητρικό γάλα μπορεί να μην έχει βιταμίνη D επειδή η μητέρα δεν έχει αρκετή ποσότητα στο σώμα της.

Η συμπλήρωση του βρέφους καλύπτει τις ανάγκες του, αλλά δεν αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια στη μητέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα σε εκείνη.

 

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη με το θηλασμό και τα γεύματα σου, επικοινώνησε μαζί μου εδώ.
 Δες πως αλλιώς μπορώ να σε βοηθήσω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στη μητρότητα εδώ.

 

REFERENCES

https://www.llli.org/

Oberhelman SS, Meekins ME, Fischer PR, et al. Maternal vitamin D supplementation to improve the vitamin D status of breast-fed infants: a randomized controlled trial. Mayo Clin Proc. 2013; 88(12): 1378-1387.

Hollis, B. W., Wagner, C. L., Howard, C. R., et al. (2015). Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics. doi:10.1542/peds.2015-1669

Wagner, C.L., Taylor, S.N., and Hollis, B.W. New Insights Into Vitamin D During Pregnancy, Lactation, & Early Infancy. Amarillo, TX: Hale Publishing, 2010

Taylor, S. N. (2018). ABM Clinical Protocol #29: Iron, Zinc, and Vitamin D Supplementation During Breastfeeding. Breastfeeding Medicine, 13(6), 398-404. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30016173

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!