Τι κάνουμε όταν ένα παιδί αρνείται να φάει
Καλέστε τώρα: 2102615284

Τι κάνουμε όταν ένα παιδί αρνείται να φάει

Αρχική / Μαμά - Παιδί / Τι κάνουμε όταν ένα παιδί αρνείται να φάει

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μου κάνουν οι γονείς μικρών παιδιών είναι τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα παιδί αρνείται να φάει..

Τα μικρά παιδιά μπορούν να αγαπούν πραγματικά ένα συγκεκριμένο φαγητό για λίγο, αλλά ξαφνικά, να μην θέλουν να το βλέπουν στα μάτια τους.

Μπορούν επίσης να αρνούνται να φάνε οτιδήποτε, το οποίο μπορεί να αγχώσει και να προβληματίσει κάθε γονέα.

Αν το παιδί σας δεν τρώει φρούτα και λαχανικά ή δεν τρώει τίποτα άλλο εκτός πχ από γάλα ή άμυλο ή παναρισμένο κοτόπουλο και γενικά δοκιμασμένα και αγαπημένα του φαγητά, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Θα ήταν καλύτερα να το αφήσουμε νηστικό ή να προσφέρουμε κάτι που θα έτρωγε με ευχαρίστηση;

Μπορούμε να προσφέρουμε ένα άλλο ουδέτερο γεύμα, που ξέρουμε ότι θα καταναλώσει και θα χορτάσει αλλά παράλληλα θα είναι «βαρετό» γι’ αυτό!

Όπως για παράδειγμα, τυρί, αβγό, γιαούρτι, περισσεύματα μεσημεριανού ή χθεσινού φαγητού, γάλα...

Και γιατί αυτό;

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μείνει νηστικό ή θα πάει για ύπνο πεινασμένο αλλά δεν θα ανταμειφθεί με ένα αγαπημένο και διασκεδαστικό σνακ όπως μπισκότα, κέικ ή οτιδήποτε θα του ήταν πολύ ελκυστικά..

Προσφέροντας ένα ουδέτερο γεύμα, συνεχίζουμε να έχουμε τον έλεγχο στο τι τρώει, χωρίς στρεσογόνες καταστάσεις την ώρα του γεύματος, όπως πίεση ή απογοήτευση..

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε μια συνολικά μειωμένη όρεξη.

Χρειάζεται αρχικά να δείτε τη μεγάλη εικόνα του τι συμβαίνει με τα μικρά παιδιά αναπτυξιακά.

Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης τους σημαντικά σε σύγκριση με το πρώτο έτος ζωής.

Επίσης συμβαίνουν γνωστικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα επηρεάσουν και τις διατροφικές συμπεριφορές.

Η αύξηση της αυτονομίας επηρεάζει και τα γεύματα και το παιδί μπορεί να εμφανίσει επιλεκτικότητα ή και απροθυμία να δοκιμάσει νέα τρόφιμα.

Για να διαχειριστείτε αυτές τις δυσκολίες στο φαγητό, είναι σημαντικό να καταργήσετε τον μύθο της «ισορροπημένης διατροφής».

Ο μύθος της ισορροπημένης διατροφής στα μικρά παιδιά

Για την πλειοψηφία των νηπίων δεν είναι ρεαλιστικό να τρώνε με έναν ισορροπημένο τρόπο που εμείς πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο για αυτά.

Μπορεί να προσπαθείτε συνεχώς να προσφέρετε στο παιδί σας ισορροπημένα υγιεινά γεύματα και σνακ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θα τα καταναλώνει απαραίτητα με αυτόν τον τρόπο.

Το συνηθέστερο σενάριο είναι το παιδί να μεταβάλλει τα είδη των τροφίμων που επιλέγει στα γεύματα και να εξισορροπεί τελικά αυτά που χρειάζονται με την πάροδο του χρόνου (δηλαδή εβδομάδες και μήνες, όχι μέρες και σίγουρα όχι μεμονωμένα γεύματα).

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το φαγητό είναι μια ικανότητα που χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί.

Η πίεση στο φαγητό μπορεί να δημιουργήσει ένα αγχωτικό περιβάλλον για το παιδί σας καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό να θέλει να δοκιμάσει κάτι ή γενικότερα να φάει.

Σεβαστείτε την αυξανόμενη αυτονομία του παιδιού σας. 

Δεν είναι δική σας δουλειά τι και πόσο θα φάει το παιδί σας, αλλά δική του.

Η δική σας δουλειά είναι να του προσφέρετε καθημερινά μια ποικιλία ποιοτικών, υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων και σνακ. 

Εάν επιτρέπετε στα παιδιά σας να τρώνε με τους όρους τους (από τα τακτικά προγραμματισμένα γεύματα και σνακ που παρέχετε) χωρίς πρόσθετη πίεση, θα δημιουργήσετε το χώρο που χρειάζονται για να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους με τα τρόφιμα και το σώμα τους. Δείτε εδώ τρόπους για να του δείξετε έμπρακτα την εμπιστοσύνη σας.

Αν θέλετε να κάνετε ειρήνη στα γεύματα αλλά και στο σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου για όλη την οικογένειά επικοινωνήστε μαζί μου εδώ.

 

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!