Όταν καταναλώνεις ισορροπημένα γεύματα, αισθάνεσαι κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και προσλαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου για να κάνει όλες τις λειτουργίες του.
Παρακάτω θα βρεις απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, ανεξάρτητα από τις μαγειρικές σου ικανότητες. Θα παρατηρήσεις ότι όταν τα ακολουθείς θα νιώθεις γρήγορα πληρότητα, θα εξισορροπήσεις την ενέργεια, τη διάθεση και τις ορμόνες σου και θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου. Γενικά, θα νιώθεις καλύτερα!
Δεν υπάρχουν κανόνες εδώ - είναι απλά ένας οδηγός. Δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις αυτά τα 5 βήματα για όλα τα γεύματα. Μερικές φορές μπορεί να έχεις περισσότερη πρωτεΐνη ή λίπος χωρίς τους υδατάνθρακες. Άλλες φορές μπορεί να επιλέγεις μόνο υδατάνθρακες και λαχανικά ... και αυτό είναι εντάξει. Η ευελιξία είναι σημαντική.
Αν τα βρεις χρήσιμα, ένταξέ τα στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αν νιώθεις να σε περιορίζουν με οποιονδήποτε τρόπο, απλά άστα στην άκρη...
Βήμα 1. Κατανάλωσε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες
Θα αισθανθείς πληρότητα άμεσα και θα έχεις ενέργεια για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, το σάκχαρό σου θα αυξάνεται αργά μετά το γεύμα.
Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως έναντι επεξεργασμένων. Μπορείς να προσθέσεις στο γεύμα σου δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά. Για παράδειγμα γλυκοπατάτα, κολοκύθα (σκουός), ρεβίθια (φασόλια garbanzo), φακές, μαύρα φασόλια, καστανό ρύζι, καλαμπόκι, κινόα και φαγόπυρο.
Βήμα 2: Πρόσθεσε μια μερίδα πρωτεΐνης
Πρόσθεσε μια μερίδα πρωτεΐνης στο μέγεθος της παλάμης σου ή περίπου 120-150g. Καλό είναι να χρησιμοποιείς επιλογές ελεύθερης εκτροφής και βιώσιμης καλλιέργειας. Η προσθήκη πρωτεΐνης βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου, πράγμα που σημαίνει λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης, πιο σταθερές ορμόνες και αίσθημα πληρότητας με μεγαλύτερη διάρκεια. Για παράδειγμα μπορείς να συμπεριλάβεις λιπαρά ψάρια, κοτόπουλο, 2 αβγά, μισό φλιτζάνι όσπρια, μια χούφτα ξηρούς καρπούς, 100 γραμμάρια τόφου, ½ φλιτζάνι ρικότα ή κατίκι ή άπαχο κόκκινο κρέας. Μην ξεχνάς επιλογές φυτικής πρωτεΐνης, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους ή τόφου.
Βήμα 3: Συμπερίλαβε τα καλά λιπαρά
Μην παραλείπεις τα λίπη! Θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η προσθήκη λίπους θα σε βοηθήσει επίσης να απολαύσεις την υγιεινή διατροφή περισσότερο, ώστε να μην την αισθάνεσαι σαν αγγαρεία. Δοκίμασε να συμπεριλάβεις 1/4 αβοκάντο, μια χούφτα σπόρους και ξηρούς καρπούς, 30 γραμμάρια τυρί όπως φέτα ή ντιπ όπως πέστο, χούμους και ταχίνι (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας).
Βήμα 4: Πρόσθεσε λαχανικά όλων των ειδών
Όσο περισσότερα χρώματα, τόσο το καλύτερο. Τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. Βάλε 2-3 φλιτζάνια φυλλώδη λαχανικά στο πιάτο σου. Δοκίμασε ρόκα, σπανάκι baby, μαρούλι ή λάχανο. Μερικές ακόμη ιδέες είναι: ντοματίνια, τριμμένο μείγμα λαχανοσαλάτας, τριμμένα καρότα, κόκκινο κρεμμύδι, ψητά ή βραστά λαχανικά.
Βήμα 5: Πρόσθεσε γεύση
Είναι πιο πιθανό να καταναλώσεις ένα υγιεινό φαγητό όταν είναι και γευστικό. Συμπερίλαβε 1-2 κουταλιές της σούπας με νόστιμο ντρέσινγκ ή σάλτσα για να ολοκληρώσεις το ισορροπημένο πιάτο σου: Τα φρέσκα βότανα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις περισσότερη γεύση.
Αν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να σχεδιάσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο υγιεινής διατροφής, κλείσε ένα ραντεβού μαζί μου εδώ.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!