Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου ΙΙ
Καλέστε τώρα: 2102615284

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου ΙΙ

Αρχική / Blog / Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου ΙΙ

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση της γλυκόζης του αίματος όπως επίσης και στα επίπεδα της χοληστερόλης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, μελέτες σε άτομα με προδιαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη και με μεταβολικό σύνδρομο αποδείχτηκε ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πολυφαινόλες της κανέλας παρουσιάζουν ιδιότητες της ινσουλίνης και κινητοποιούν την εναπόθεση γλυκόζης στους σκελετικούς μύες και στο λιπώδη ιστό.

Αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν τα εκχυλίσματα και η σκόνη κανέλας έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, ο κύριος παράγοντας αυτής της ευεργετικότητας είναι η ποσότητα των ενεργών συστατικών που περιέχουν, οι πολυφαινόλες MHCP. Τα συστατικά αυτά που περιέχονται στην κανέλα μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη γλυκαιμία.

Οι σύγχρονες οδηγίες για τη θεραπεία του διαβήτη συνιστούν διατήρηση στα φυσιολογικά όρια ή κοντά στα φυσιολογικά όρια της γλυκαιμίας με επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) να είναι μικρότερα του 7%. Πρόσφατη έρευνα έδειξε σημαντική κλινικά μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) με συμπληρωματική χορήγηση κανέλας, αν και στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν μόνο άτομα με μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου ΙΙ (HbA1c>7%).

Επίσης, φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα κανέλας τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης. Παρόλα αυτά δεν έχει εξεταστεί η ανεκτικότητα μεγάλων δόσεων κανέλας με ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής διαβητικής αγωγής γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Ακόμα οι επιδράσεις της κανέλας στα επίπεδα γλυκόζης διαφέρουν ανάλογα με τον πληθυσμό (εθνικότητα), τη συνήθη δίαιτα, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα όρια των επιπέδων γλυκόζης και τη δόση της κανέλας και κρίνεται απαραίτητη η εξέταση της επίδρασης αυτών των παραγόντων.

Τέλος, έχει επισημανθεί η ικανότητα της κανέλας να καθυστερεί την εκκένωση του γαστρικού περιεχομένου, γεγονός που επίσης μειώνει τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συνοψίζοντας, οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση κανέλας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ ή και προ διαβήτη. Αν και τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα.

Προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλας στα γεύματα σας: στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι στη φρουτοσαλάτα ή μια ράβδο κανέλας στο τσάι σας.

 

Για μια πιο εξειδικευμένη διατροφική προσέγγιση στη ρύθμιση του διαβήτη ζητήστε την καθοδήγηση της διαιτολόγου.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!