Πάνω από το 75% του νατρίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και φαγητών εστιατορίου, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος (11%) προέρχεται από το αλάτι που προστίθενται στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα ή το φαγητό.
Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν:
Αλάτι και νάτριο
Οι λέξεις «αλάτι» και «νάτριο» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλάξ, χωρίς να σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
Το αλάτι (επίσης γνωστό με τη χημική ονομασία, χλωριούχο νάτριο) είναι ένας κρύσταλλος άφθονος στη φύση και χρησιμοποιείται για τη γεύση και τη διατήρηση των τροφίμων.
Το νάτριο είναι ένα από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο αλάτι.
Το νάτριο ως συστατικό των τροφίμων
Ως συστατικό τροφίμων, το νάτριο έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως η διατήρηση της υγρασίας, η ενίσχυση της γεύσης και ως συντηρητικό. Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων – όπως το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το διττανθρακικό νάτριο (η μαγειρική σόδα), το νιτρώδες νάτριο και το βενζοϊκό νάτριο – περιέχουν, επίσης, νάτριο και συμβάλλουν (σε μικρότερες ποσότητες) στο συνολικό ποσό του νατρίου που αναφέρεται στη διατροφική ετικέτα.
Παραδόξως, ορισμένες τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο την αλμυρή γεύση για να κρίνουμε την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε νάτριο.
Για παράδειγμα, ενώ κάποιες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (όπως τα τουρσιά και η σάλτσα σόγιας) έχουν αλμυρή γεύση, υπάρχουν πολλά τρόφιμα (όπως τα δημητριακά και τα γλυκά) που περιέχουν νάτριο, αλλά δεν έχουν αλμυρή γεύση.
Επίσης, μερικά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνεις αρκετές φορές την ημέρα (όπως το ψωμί) μπορεί να συμβάλλουν στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νατρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν η ατομική μερίδα δεν είναι υψηλή σε νάτριο.
Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, εάν δεν αντιμετωπιστεί!
Νάτριο και υπέρταση
Το νάτριο προσελκύει το νερό, και μια διατροφή πλούσια σε νάτριο προσδίδει νερό στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να αυξήσει τον όγκο του αίματος και στη συνέχεια την αρτηριακή πίεση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου και την οστεοπόρωση.
Δεδομένου ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία, ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός όσο μεγαλώνουμε. Τα καλά νέα είναι ότι καταναλώνοντας λιγότερο νάτριο μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων.
Το κάλιο βοηθά!
Η καθημερινή πρόσληψη καλίου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της εξισορρόπησης των βλαβερών συνεπειών που μπορεί να έχει το νάτριο στην αρτηριακή πίεση.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, οι χυμοί (καρότο, πορτοκάλι, ρόδι, και δαμάσκηνο), το γιαούρτι, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας, το σπανάκι και τα λευκά φασόλια.
Η διατήρηση του μέτρου είναι σίγουρα το κλειδί (max 6g αλατιού την ημέρα για άτομα άνω των 11 ετών).
Οι επιλογές τροφίμων παίζουν καθοριστικό ρόλο
Η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ παρόμοιων ειδών τροφίμων.
Διάβασε λοιπόν, τη διατροφική ετικέτα για να συγκρίνεις την ποσότητα του νατρίου σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα, και επέλεξε τα προϊόντα που είναι χαμηλότερα σε νάτριο.
Μην ξεχάσεις να ελέγξεις το μέγεθος της μερίδας κατά τη σύγκριση των προϊόντων.
Έλεγξε τους διατροφικούς ισχυρισμούς στη συσκευασία
Έτσι θα εντοπίζεις γρήγορα τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν λιγότερο νάτριο.
Ένας οδηγός για τους ισχυρισμούς που μπορεί να συναντήσεις και η ερμηνεία τους:
Τι αναγράφεται | Ερμηνεία |
Χωρίς αλάτι / νάτριο | Λιγότερο από 5mg νατρίου ανά μερίδα |
Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο | 35mg νατρίου ή λιγότερο ανά μερίδα |
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο | 140mg νατρίου ή λιγότερο ανά μερίδα |
Μειωμένο νάτριο | Τουλάχιστον 25% λιγότερο νάτριο από το κανονικό προϊόν |
Χαμηλό σε νάτριο ή ελαφρώς αλατισμένο | Τουλάχιστον 50% λιγότερο νάτριο από το κανονικό προϊόν |
Χωρίς προστιθέμενο αλάτι /Ανάλατο | Δεν προστίθεται αλάτι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας – αλλά αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν αλάτι / νάτριο, εκτός αν επισημαίνεται |
Tι πρέπει να προσέξεις καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιτύχεις μείωση του αλατιού:
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!