Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες για γερά οστά και δόντια. Πόσο όμως χρειαζόμαστε, ποια τρόφιμα και ροφήματα είναι καλές πηγές και πώς μπορούμε να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Γιατί χρειαζόμαστε ασβέστιο;
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση γερών οστών καθώς και για την υγιή λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε καθημερινά;
Ομάδα | Ηλικία | Ασβέστιο (mg) ανά ημέρα |
Βρέφη | < 1 | 525 |
Παιδιά | 1-3 | 350 |
4-6 | 450 | |
7-10 | 550 | |
Έφηβοι | 11-18 | 800 (κορίτσια) |
1000 (αγόρια) | ||
Ενήλικες | 19+ | 700 |
Θηλάζουσες | 1250 | |
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση | 1200 | |
Άντρες άνω των 55 ετών | 55+ | 1200 |
Οστεοπόρωση | 19+ | 1000 |
Πηγές ασβεστίου
Γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου | Ποσότητα | Ασβέστιο (mg) |
Αγελαδινό γάλα, (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος χωρίς λακτόζη) | 100ml | 120 |
Πρόβειο γάλα | 100ml | 170 |
Κατσικίσιο γάλα | 100ml | 100-120 |
Τυρί Cheddar | 30g | 222 |
Τυρί Edam/Χαλούμι | 30g | 238 |
Τυρί Cottage | 30g | 38 |
Τριγωνάκια τυριού | 1 τρίγωνο (15-17.5g) | 84-138 |
Γιαούρτι απλό | 120g | 181 (χαμηλών λιπαρών) |
193 (πλήρες) | ||
Τυρί κρέμα | 1 φλιτζάνι (47-85g) | 80-128 |
Σοκολατούχο γάλα | 30g | 68 |
Μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου /Προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο |
Ποσότητα | Ασβέστιο (mg) |
Υποκατάστατα γάλακτος εμπλουτισμένα με ασβέστιο π.χ. ροφήματα από σόγια, βρόμη, ξηρούς καρπούς, καρύδα, μπιζέλια, ρύζι | 100 ml | 120-189 |
Τυρί σόγιας/τόφου | 100g (ωμό) | 350-400 |
Γιαούρτι σόγιας, καρύδας ή βρώμης εμπλουτισμένο με ασβέστιο | 100g | 120-211 |
Τυρί από γάλα καρύδας εμπλουτισμένο με ασβέστιο | 1 μερίδα (30g) | 45-221 |
Βρεφικά δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο | 1 μερίδα (20g) | 120 |
Δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο | 1 μερίδα (30g) | 136-174 |
Ψωμί εμπλουτισμένο με ασβέστιο | 1 φέτα (37-50g) | 84-179 |
Σαρδέλες (με κόκαλα) | ½ κονσέρβα (60g) | 273-407 |
Ρέγγα (με κόκαλα) | 1 μερίδα (60g) | 150 |
Μαρίδα | 1 μικρή μερίδα (50g) | 430 |
Λευκό ψωμί | 2 μεγάλες φέτες (100g) | 155 |
Ψωμί ολικής αλέσεως | 2 μεγάλες φέτες (100g) | 106 |
Πίτα/τσιαπάτα | 1 μερίδα (65g) | 90 |
Πορτοκάλι | 1 μεσαίο (120g) | 29 |
Μπρόκολο, βρασμένο | 2 φουντίτσες (85g) | 36 |
Λάχανο | 100g βρασμένο | 150 |
Φυλλώδη λαχανικά | 1 μερίδα (75g) | 56 |
Παιδιά < 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν ροφήματα ρυζιού ως υποκατάστατο αγελαδινού, μητρικού ή βρεφικού γάλακτος.
Σημείωση: Το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί περιέχουν ασβέστιο αλλά περιέχουν επίσης οξαλικά και/ή φυτικά άλατα που μειώνουν την ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να απορροφήσει το σώμα. Συνεπώς, δεν έχουν καταγραφεί και δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτά ως κύριες πηγές ασβεστίου.
Μπορούμε να προσλάβουμε επαρκή ποσότητα ασβεστίου σε μια vegan διατροφή;
Υπάρχουν πολλά φυτικά τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ασβέστιο (όπως είδαμε στον παραπάνω πίνακα).
Πολλά υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης εμπλουτίζονται με ασβέστιο. Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι τα προϊόντα που αγοράζετε περιέχουν πρόσθετο ασβέστιο καθώς πολλά, δεν είναι εμπλουτισμένα. Χωρίς προσθήκη ασβεστίου, αυτά τα τρόφιμα και τα ροφήματα δεν περιέχουν σημαντική ποσότητα.
Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών, όπως τα ροφήματα από ρύζι, βρώμη ή ξηρούς καρπούς, περιέχουν λιγότερες θερμίδες και πρωτεΐνη από το ζωικό γάλα.
Ιδέες για γεύματα και σνακ
Συμβουλές
Αν πρόσφατα έχεις αποφασίσει να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά και σε προβληματίζει η πρόσληψη ασβεστίου ή και άλλων θρεπτικών συσταστικών, μπορώ να σε βοηθήσω:
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!