Συμβουλές για να μην πιεστείς με το φαγητό τα Χριστούγεννα
Καλέστε τώρα: 2102615284

Συμβουλές για να μην πιεστείς με το φαγητό τα Χριστούγεννα

Αρχική / Blog / Συμβουλές για να μην πιεστείς με το φαγητό τα Χριστούγεννα

Κατά τη γιορτινή περίοδο είμαστε περιτριγυρισμένοι από άφθονο νόστιμο φαγητό και αλκοόλ και βγαίνουμε αρκετά από τη ρουτίνα μας. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, πως είναι μόνο μερικές μέρες από τις 365, οπότε προσπάθησε να αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο, να εστιάσεις στις εμπειρίες με τους αγαπημένους και στη διασκέδαση, παρά στο φαγητό. 

Μερικοί τρόποι για να μην πιεστείς αυτά τα Χριστούγεννα με το φαγητό:  

 

1. Βεβαιώσου ότι υπάρχει ισορροπία και ποικιλία 

Η ισορροπία στο φαγητό σημαίνει ότι εκτός από το να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά, καλό είναι να φροντίσεις να καταναλώνεις όλες τις ομάδες τροφίμων δηλαδή υδατάνθρακες ιδιαίτερα σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, καθώς έτσι θα έχεις συχνά κορεσμό μέσα στη μέρα και δεν θα υπερκαταναλώνεις. 

Επίσης, η ποικιλία στη διατροφή προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεσαι για να παραμείνεις υγιής και δραστήριος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. 

 

2. Πρόσεξε την κατανάλωση αλκοόλ 

Εάν επιλέξεις να πιεις αλκοόλ, προσπάθησε να το καταναλώνεις με μέτρο. Οι συστάσεις τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι να μην καταναλώνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (1 μονάδα= 10 ml καθαρής αλκοόλης σε ένα ποτό, 14 μονάδες= 4 μεγάλα ποτήρια κρασί).  

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να φτιάξεις τα δικά σου εορταστικά κοκτέιλ ή εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ για να μειώσεις την κατανάλωση. Το να παραμένεις ενυδατωμένος είναι επίσης πολύ σημαντικό: η τακτική κατανάλωση νερού ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αφυδάτωση και ταυτόχρονα να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ. 

 

3. Μην παραλείπεις το πρωινό 

Πολλοί τις γιορτινές ημέρες, επιλέγουν να μην καταναλώσουν πρωινό, επειδή θέλουν να φάνε περισσότερο στο κύριο γεύμα. Όμως, είναι σημαντικό, να έχεις ένα ισορροπημένο πιάτο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας, καθώς και στην πρόληψη της μεγάλης πείνας και της υπερκατανάλωσης στο γιορτινό τραπέζι. 

 

4. Παρατήρησε τις ανάγκες σου 

Το να ελέγχεις τακτικά τον εαυτό σου όταν τρως και να ακούς τα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σου, σε βοηθά να τρως πιο συνειδητά.  Σε αυτό θα σε βοηθήσει επίσης να μην χρησιμοποιείς οθόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να αφιερώνεις χρόνο για να καθίσεις να φας με τους αγαπημένους σου και να τρως αργά ώστε να απολαύσεις και να εκτιμήσεις κάθε μπουκιά φαγητού.  

 

5. Κάνε μικρές αλλαγές 

Κράτησε τη φλούδα στις ψητές πατάτες και σε άλλα λαχανικά ρίζας για πρόσθετες φυτικές ίνες και μαγείρεψε τα σε ελαιόλαδο. Θα μπορούσες επίσης να επιλέξεις πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, καθώς τα εορταστικά αλλαντικά και κρέατα έχουν συνήθως περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Είναι επίσης καλή ιδέα να προσέχεις την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων.  

 

6. Διατήρησε τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ 

Οι μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση των ωρών των γευμάτων και των σνακ σου όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονική σου ρουτίνα, μπορεί να έχει οφέλη όπως μειωμένη φλεγμονή, καλύτερη αντιμετώπιση του στρες, αλλά και ψυχολογικά οφέλη.  

 

7. Απόλαυσε τη φύση και την κίνηση 

Μια βόλτα στη φύση με φίλους ή την οικογένεια, δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά, όπως ποδήλατο και πατίνι και γενικά η αύξηση της καθημερινής σου κίνησης, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σου υγεία.  

 

8. Διατήρησε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών, σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα ξεφύγεις στην ώρα του προγράμματός ύπνου λόγω χριστουγεννιάτικων πάρτι ή οικογενειακών δείπνων, αλλά η προσπάθεια να παραμείνεις συνεπής σε μια ρουτίνα ύπνου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερβολική αναστάτωση

 

9. Κάνε ένα διάλειμμα 

Δεν είναι κακό να θέλεις να απολαύσεις την ημέρα των Χριστουγέννων ή και όλη την εορταστική περίοδο. Το να κάνεις ένα διάλειμμα και να χαλαρώσεις με το τι τρως και πίνεις μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ψυχική σου υγεία, καθώς και να ενθαρρύνει μια πιο καλή σχέση με το φαγητό. Μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο φαγητό αυτήν την περίοδο μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τυχόν αισθήματα ενοχής ή την υπερκατανάλωση αγαπημένων φαγητών

 

Διάβασε εδώ πως να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!