Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκαντικό monk fruit
Καλέστε τώρα: 2102615284

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκαντικό monk fruit

Αρχική / Blog / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκαντικό monk fruit

Τι είναι το γλυκαντικό monk fruit 

Το φρούτο Monk, γνωστό και ως lo han guo, είναι ένα μικρό στρογγυλό φρούτο από τη νότια Κίνα. Τα γλυκαντικά από φρούτο Monk δεν έχουν θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, δίνοντάς μας ταυτόχρονα την ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης.  

Έχουν 150-200 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, και έτσι χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες σε ένα προϊόν για αντίστοιχη γλυκύτητα με τη ζάχαρη.  

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα και επειδή είναι σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αρτοσκευάσματα με διαφοροποιήσεις ίσως στον όγκο και την υφή μιας συνταγής. 

Το γλυκαντικό Monk Fruit παράγεται με τη σύνθλιψη του καρπού (αφαιρώντας τους σπόρους και την φλόυδα του φρούτου) και στη συνέχεια με εκχύλιση εξάγονται τα γλυκά του μέρη σε υγρή μορφή, αλλά και σε σκόνη

 

 

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση τους; 

Το εκχύλισμα του Monk fruit είναι γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές γλυκαντικό, από τον FDA και τον EFSA αλλά και διάφορους υγειονομικούς φορείς σε χώρες από όλο τον κόσμο. 

Αναφέρεται επίσης, ότι δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε μελέτες στον άνθρωπο με κατανάλωση έως και 60mg/kg σωματικού βάρους/ ημέρα. 

Όσον αφορά τις έγκυες και τις θηλάζουσες, αν και δεν έχουν γίνει μελέτες στον άνθρωπο, αρκετές μελέτες έχουν σε ζώα δεν έχουν δείξει δυσμενείς αναπαραγωγικές ή αναπτυξιακές επιπτώσεις στη μητέρα ή στους απογόνους, ακόμη και όταν τα ζώα εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα γλυκαντικών καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.  

 

Μπορούν τα παιδιά να το καταναλώνουν; 

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των προϊόντων τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων έχει αυξηθεί, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων και στα παιδιά.  

Αν και δεν έχει δημοσιευθεί καμία έρευνα σχετικά με την πρόσληψη γλυκαντικών Monk Fruit σε παιδιά, δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα γλυκαντικά αυτά, μπορούν να προσθέσουν γλυκύτητα στα φαγητά και στα ροφήματα του παιδιού, χωρίς να συμβάλλουν στις θερμίδες που καταναλώνονται ή στην πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. 

Τα συγκεκριμένα γλυκαντικά δεν διασπώνται από τα ένζυμα στο στόμα όπως τα σάκχαρα που σημαίνει ότι δεν δημιουργούν τερηδόνα.    

 

 

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν γλυκαντικά Monk Fruit; 

Τρόφιμα και ροφήματα που παρασκευάζονται με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων και χωρίς θερμίδες, συνιστώνται συχνά σε άτομα με διαβήτη ως υποκατάστατα ζάχαρης, ώστε να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκιά γεύση, παράλληλα με τη διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων.  

Η επίδραση τους σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ δεν έχει μελετηθεί, όμως ο EFSA αναφέρει ότι η κατανάλωση 200mg/kg/ ημέρα δεν έχει καμία επίδραση στη γλυκόζη του αίματος. 

Πρόσφατα οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του γλυκαιμικού δείκτη σε άτομα με διαβήτη λόγω της ουδέτερης επίδρασης των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην αιμοσφαιρίνη A1c, στην ινσουλίνη, το σάκχαρο νηστείας και το μεταγευματικό σάκχαρο.  

Παγκόσμιοι φορείς έχουν επίσης δημοσιεύσει συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και το ρόλο των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων για τα άτομα με διαβήτη. Το 2022  το American Diabetes Association Standards of Medical Care in Diabetes αναφέρει ότι:  «Για άτομα με διαβήτη που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν τακτικά προϊόντα με ζάχαρη, τα γλυκαντικά που περιέχουν λίγες ή καθόλου θερμίδες, μπορεί να είναι αποδεκτό υποκατάστατο για τα σάκχαρα όπως η ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι αγαύης όταν καταναλώνονται με μέτρο. Μπορεί επίσης να μειωθεί και η συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων, εφόσον το άτομο δεν αντισταθμίζει τις πρόσθετες θερμίδες από άλλες πηγές τροφίμων.  

  

Μπορούν τα γλυκαντικά Monk Fruit να βοηθήσουν στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους; 

Προς το παρόν, καμία έρευνα σε ανθρώπους, δεν έχει εξετάσει άμεσα πως η κατανάλωση γλυκαντικών Monk Fruit σχετίζεται ή επηρεάζει το σωματικό βάρος. Οι περισσότερες από τις επιστημονικές έρευνες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων και του σωματικού βάρους αξιολογούν συλλογικά την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν διάφορους τύπους γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων. 

Αν και ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων και αυξημένου σωματικού βάρους και περιμέτρου μέσης σε ενήλικες και παιδιά, φάνηκε όμως να έχουν αρκετούς περιορισμούς σε επόμενες ανασκοπήσεις και μετααναλύσεις. 

Στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση των αιτιακών επιδράσεων) υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση των κανονικών τροφίμων με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων οδηγεί σε μέτρια απώλεια βάρους

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια και η διατήρηση του σωματικού βάρους απαιτεί πολλαπλές ταυτόχρονες προσεγγίσεις. Η πραγματοποίηση μιας μόνο αλλαγής, όπως η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καλές συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος κα είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων απώλειας και διατήρησης βάρους. 

 

Θα επηρεάσει το μικροβίωμα μου; 

Αν και η έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα μικρόβια που ζουν στο έντερο έχουν αναγνωριστεί ως δυνητικά σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία μας.  

Δεν υπάρχουν προς στο παρόν πρότυπα που να ορίζουν ποιο είναι ένα υγιές μικροβίωμα, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα σε αλλαγές στις επιλογές τροφίμων.  

Παρά τη συμμετοχή της μικροχλωρίδας του εντέρου στο μεταβολισμό των μογροζίδων των φρούτων Monk, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το γλυκαντικό Monk Fruit επηρεάζει σημαντικά τη σύνθεση ή τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου.  

Το 2020, μια ομάδα ειδικών σε γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην μικροχλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου είναι περιορισμένα και δεν παρέχουν επαρκή στοιχεία ότι επηρεάζουν την υγεία του εντέρου σε δόσεις που σχετίζονται με την ανθρώπινη κατανάλωση. 

 

Συμπερασματικά 

Όλα τα είδη τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται με γλυκαντικά από φρούτα Monk, μπορούν να έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Τα γλυκαντικά φρούτων Monk είναι σχετικά νέα στην αγορά μας και η συσχέτισή τους με χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς όπως έχει γίνει για άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων.  

Ωστόσο, χρησιμοποιούνται με ασφάλεια επί αιώνες σε ασιατικούς πολιτισμούς χωρίς παρενέργειες. Η ασφάλειά τους έχει αναγνωριστεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας. 

Η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων με γλυκαντικά με χαμηλές και καθόλου θερμίδες, όπως το εκχύλισμα των φρούτων monk, είναι ένας τρόπος να μειώσεις την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και την πρόσληψη θερμίδων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. 

Εάν χρειάζεσαι περισσότερη καθοδήγηση με τη διατροφή σου επικοινώνησε μαζί μου εδώ.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!